fbpx

Британските вятърни паркове с рекорден дял в енергийния микс през 2022-ра

Британските вятърни паркове са допринесли с рекордните 26,8% от електроенергията в страната през 2022 г., въпреки че електроцентралите, захранвани с газ, остават най-големият източник на енергия, показват данните на National Grid, цитирани от Ройтерс.

Великобритания има цел да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г., което ще изисква огромно увеличаване на производството на възобновяема енергия като вятърна и слънчева, отбелязва агенцията.

Делът на вятърната енергия в електрическия микс на Великобритания миналата година се е увеличил от 21,8% през 2021 г., показват данните, което е следствие от увеличения брой вятърни проекти.

Най-големият офшорен вятърен парк в света, Hornsea 2 край бреговете на Йоркшир в Северно море, започна да функционира напълно през август 2022 г. Вятърната ферма може да генерира достатъчно електричество за захранване на около 1,4 милиона домове.

Британските газови електроцентрали са произвели 38,5% от електричеството в страната миналата година спрямо 37,8% през 2021 г., показват още данните. Увеличението идва, тъй като страната внася по-малко електроенергия, като вносът съставлява 5,5% от общия спад от 10,3% през 2021 г.

Великобритания обикновено внася електроенергия от Франция, но миналата година проблемите с ядрените на Франция са направили така, че европейската страна, която традиционно е голям износител на електроенергия, се превърна в нетен вносител през 2022 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"