fbpx

Брюксел мисли „умни механизми“ за петролно ембарго на Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е съобщила, че Брюксел обсъжда шести пакет санкции срещу Русия, вклюкващи ограничения срещу Сбербанк и енергетичния сектор, пише Tagesschau, цитиран от The Insider.

По думите й ЕК разработва „умни механизми“, които ще позволят в бъдеще да се наложат ограничения и по отношение на руския нефт. Припомняме, Старият континет е сериозно зависим от руските петролни доставки, а от друга страна ембарго би повишило неимоверно цената на петрола на световните пазари. Страните от ОПЕК вече предупредиха, че не биха могли да компенсират изваждането на руското производство от пазара.

Фон дер Лайен опровергава това, че Германия пречи на въвеждането на санкции срещу Русия. „Германия одобри всички досегашни пет пакета мерки в рамките на 48 часа. Никога по-рано ЕС не е действал толкова сплотено и енергично, както сега. Германия изигра своята роя за това“, изтъква председателят на ЕК.

Тя прогнозира, че наложените до момента мерки вече дават ефект. „Санкциите всеки ден проникват все по-дълбоко в руската икономика. Експортът в Русия е намалял със 70%, брутният вътрешен продукт е спаднал с 11 процента. Дефолтът на Русия е въпрос на време“, подчертава фон дер Лайен.

DW пък цитира думите й, че чрез тази война Путин унищожава собствената си страна и бъдещето на народа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"