fbpx

Украйна спря временно износа на селскостопански стоки

Държавната железопътна компания на Украйна е ограничила временно транспортирането на някои селскостопански стоки през граничните пунктове за Полша и Румъния, съобщава консултантската агенция APK-Inform, цитирана от Ройтерс. Няма информация за причината за тези ограничения.

Изтъква се, че Украйна, която е основен земеделски производител, изнася повечето от стоките си през морски пристанища, но след нахлуването на Русия е принудена да използва за експорта жп транспорт през западната си граница.

APK-Inform уточнява, че ограниченията за движението на стоки за Полша през Ягодин са въведени от 16 до 18 април.

Засегнато е транспортирането на зърнени и маслодайни култури и други хранителни продукти през Изов до полските градове Хрубешев и Славков.

От 16 април до следващо нареждане има ограничения за износа на зърно и семена за Румъния през ГКПП Дяково и Вадул-Сирет, става от консултацията.

Украинският министър на земеделието Микола Солски заяви през седмицата, че основната задача на министерството е да намери алтернативни начини за износ на украинско зърно. Страната разполага с милиони тонове различни стоки, налични за износ.

По думите на Солски 1,25 милиона тона зърно и маслодайни семена са били на търговски кораби, блокирани в украинските морски пристанища и скоро състоянието им може да се влоши.

Ройтерс отбелязва, че преди войната Украйна е изнасяла до 6 милиона тона зърно и маслодайни семена на месец. През март износът спадна до 200 000 тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"