fbpx

Високите цени на газа пречат за запълване на европейските хранилища

Настоящата динамика по възстановяване на запасите в еврпейските подземни газови хранилища показва, че запълването не върви съвсем добре. Това коментира пред „Новости“ Алексей Белогорев, зам. главен директор по енергетиката в Института за енергетика и финанси.

По думите му тази години хранилищата в Европа сравнително рано са достигнали етапа, налагащ запълване – сезонен минимум от 25,51% от обемите. Това се е случило в периода 31 март – 5 април заради рязкото застудяване. За сравнение, през 2021 година минималните равнища са достигнати около 20 април.

Белогорев изтъква данни от предишни години, които сочат, че през първите три седмици след началото на запълването, запасите се увеличават от 1,6% до 5,3%. В момента стойността е 1,53%, което свидетелства за проблем.

По думите му той не е свързан с недостиг на руски газ, а причината вероятно е високата цена на суровината.

Операторите на подземните хранилища явно не бързат да се запасяват с газ на тези високи цени (1100-1300 долара за хиляда куб. метра) и продължават да чакат намаляването им. Но по-устойчива тенденция за поевтиняване на газа може да се очаква не по-рано от края на май, а основният период за пълнене е четири месеца – от май до август“, коментира още Белогорев.

Вчера от Газпром съобщиха, че през изминалата зима Европа е използвала от хранилищата си 51 млрд. куб метра газ – тоест 107,8% от обема, нагнетен през лятото, приключвайки сезона за изтегляне на 19 март при едно от най-ниските нива по отношение на запасите за много години – само 25,2 милиарда кубически метра активен газ.

За да се запълнят хранилищата за предстоящата зима, е необходимо нагнетяване на поне 63 млрд. куб. метра, което руската газова компания смята за твърде амбициозна задача, тъй като през последните години такъв обем не се доставял, пък и не е достатъчен за енергийна сигурност в студено време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"