fbpx

Бизнесът с остри критики към идеята непушачите да получават бонуси към платения си отпуск

Бизнесът готви отрицателна позиция по последния проект за промени в Кодекса на труда, внесени от групата на „Обединени патриоти“, научи ИЖ. Припомняме, промените предвиждат допълнителни дни към годишния платен отпуск за служителите непушачи.

Работодателите са на мнение, че готвените промени биха породили редица проблеми и няма да постигнат целите си.

Според наша информация от АИКБ подготвят позиция, според която сред проблемите ще бъдат допълнително намаленият брой работни дни, непроизведената продукция, намалени възможности за увеличаване на доходите и намалени плащания за данъци и осигуровки.

Освен това бизнесът припомня, че законодателство ни в частта си за минимален размер на основния платен годишен отпуск е изцяло съобразено с общностното право и актовете на МОТ. В същото време и в момента има възможност за договаряне размера на отпуска над минимума.
Обръща се внимание и на дискриминационния признак, заложен в законопроекта.

Текстовете повдигат и редица въпроси, сред които  – пушещият само в извънработно време може ли да договори ползването на допълнителен отпуск като непушач или пък защо един работещ непушач да се ползва от предлаганата привилегия, а друг – не, предвид това, че предлаганата норма е диспозитивна.

Според бизнеса, ако основният мотив на вносителите е здравето на работещите, то далеч по ефикасна мярка би била противоположната -намаляване на основния платен годишен отпуск за пушещите в работно време. Съвсем отделен е въпросът за доказването на това дали и кога работещият пуши r как се отразява това на трудовата му ефикасност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"