fbpx

Бизнесът скочи срещу искането за нов официален празник у нас

В писмо до председателя на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоятелно призовава да не се приема внесеното от депутата Юлиан Ангелов и негови колеги допълнение към Кодекса на труда.

С тях се иска обявяването на 15 август – Успение на Пресвета Богородица, за официален празник.

Бизнесът изтъква, че България е страна с достатъчно официални празници, като се зачитат най-светлите празници на всички изповедания. Отделен въпрос е, че в нашия Кодекс на труда има заложено правото на 20 дни платен годишен отпуск, като тази клауза също е една от най-благоприятните за работещите в Европа. Сумата от официални празници, платена отпуска и болнични е една от най-големите в Европа. Това води съответно до там, че в България се работи по-малко и съответно се изработва по-малко.

Работодателите отхвърлят и мотивите на Законопроекта, че „обявяването на 15 август за официален празник в националния ни календар не би довело до затруднения в трудовия процес, тъй като това е месецът, в който се ползва голяма част от платения годишен отпуск и капацитетът на работа е намален. Включването му в официалните празници, ще даде възможност на всички хора да отбележат празника подобаващо“. Българското законодателство е направено така, че когато и да е един празник (месец или ден в седмицата), той непременно намалява броя на работните дни в годината, опонират от АИКБ.

В писмото се припомня, че в момента имаме едно съществуващо положение по въпроса за списъка на официалните празници и за начина на компенсиране на работниците, което се намира в деликатно равновесие и бизнесът не би желал по никакъв начин да започваме отново една стара и не толкова лесна дискусия. Визира се съществуващото положение в Кодекса на труда за компенсиране на работниците в случай, че официалният празник се окаже в почивен ден (събота или неделя).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"