fbpx

Четири ВУЗ-а пишат до властта: идеята за сливания е опустошителна

Четири столични висши училища разпространиха обща, особено остра, позиция във връзка с идеята на просветния министър за сливане на висши училища.

Отвореното писмо на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, Висшето училище по телекомуникации и пощи, Лесотехническия университет и Минно – геоложкия университет „Св. Иван Рилски“е адресирано до президента, председателя на парламента, премиера, депутатите, министрите, посланици. Изтъква се, че стартиралата подписка срещу лансираните идеи на властта е събрала над 4000 подписа.

ВУЗ-овете заявяват, че академичната общност, администрацията, студентите и бившите възпитаници на засегнатите висши училища са убедени, че лансираната идея за необосновано сливане на висши училища, без анализ и обосновка, е непродуктивна и вредна. Изтъква се, че от действията на министъра на образованието се вижда, че той тепърва започва да търси начин да я легитимира публично, след като „в разрез с всякакви правила на коректния диалог „изпусна духа от бутилката” и си позволи необосновано да заяви намерения, преди да ги артикулира пред засегнатите от реформите му“.

В позицията се заявява, че единствената разумна форма за окрупняване на системата е предвидената в Стратегията за развитие на висшето образование, която предвижда консолидиране по избран от академичната общност начин, с партньори, в които самите вузове имат доверие и сходни интереси, с ясно доказан и предварително обсъден краен положителен синергичен ефект. При избора на пътя, по който да се развива този процес административното ръководство на Министерството на образованието и науката може да има само и единствено подкрепящи функции.

Подчертава се, че всяка идея за обединение насила, без да се отчита волята на академичните общности на участващите висши училища, би било грубо нарушение на академичната автономия и посегателство от страна на политическото ръководство на държавата в академичните отношения – безпрецедентно за времената от 1989 година досега!

Подобни действия ще срещнат отпора на академичната общност, настоятелствата, студентите, бившите възпитаници и всички свързани с конкретните висши училища лица, което ще породи огромно за системата напрежение, заявяват четирите вуза, които са спрягани като обект на бъдещо сливане.

Конкретно се анализира, че административно-принудителното, механичното и лишеното от аналитична обосновка окрупняване на висши училища ще доведе до съществени дефицити и последици за интелектуалния потенциал на българската нация, защото висшите училища ще реализират огромни щети, свързани със:

  • загуба на специфичната професионална идентичност на всяко едно от тях;
  • опустошаване на работещите вече десетилетия релации „образование – бизнес – практико-приложна наука“ в тях;
  • изместване на техния уникален образователен профил към общото и масовото унифицирано висше образование;
  • подмяна на придобиваните от студентите в специализираните висши училища тясно профилирани практически умения с общопрофилни, теоретични и фундаментални знания;
  • бъдеща окончателна липса от пазара на труда на подготвени с конкретни практически умения висшисти;
  • загуба на конкурентоспособността и уникалността на българското специализирано професионално висше образование;
  • неподготвеност на завършващите специалисти за пазара на труда;
  • тежък административен апарат, който ще управлява непрозрачно новите мегаструктури;
  • неефективност на вложените от държавата средства и предпоставки за корупция и източване на средства;
  • заличаване на исторически традиции и разпознаваеми научни и образователни школи;
  • заличаване на специфичната индивидуална връзка с всеки студент, характерна за по-малките висши училища и по-тясно профилираните специалности и преминаване към обслужване на конвейер



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"