fbpx

Чии ръце поемат финансите и икономиката на страната

Трима от служебните министри, назначени от президента Румен Радев, ще имат пряко и оперативно отношение към финансите и икономиката на страната.

Един от тях ще е вицепремиер, като фактът, че това е Атанас Пеканов, който ще се занимава пряко с управлението на европейските средства, говори за акцента, поставен в тази сфера. Вероятно ще се обърне специално внимание на националния план за възстановяване, който все още не е официално внесен за разглеждане от Еврокомисията.

Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.

В момента е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към държавния глава.

Два пъти е избиран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic).

Вчера стана ясно, че бюджетният ни дефицит прогнозно ще е 2 млрд. лева повече от заложения в бюджет 2021. Както и това, че по неизвестни причини финансовото министерство не е изготвило задължителната пролетната макроикономическа прогноза. С тези предизвикателства ще се сблъска служебният финансов министър Асен Василев.

Той за втори път е член на служебен кабинет, като първият бе през 2013 година, назначен от президента Плевнелиев и с премиер Марин Райков. Тогава Василев получи едно мегаминистерство, обединяващо икономика, енергетика и туризъм. Сега обаче може да му се наложи да се справя със ситуация, която изисква актуализация на бюджета, без това да може да се осъществи, тъй като няма функциониращ парламент.

Дневник цитира негово интервю пред бТВ от есента на 2020 година, когато Василев коментира – „или правителството очаква много тежко развитие на ризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира“.

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка.  Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Вторият възпитаник на Харвард в служебния кабинет, Кирил Петков, поема министерството на икономиката. Тези дни се появи информация, че стотици малки и средни предприятия още чакат ресурси по мерките за подпомагане на бизнеса, пострадал от ковид пандемията, като това е един от проблемите, с които Петков трябва да се заеме.

Той е един от основатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет,  където преподава курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. 

Като предприемач, Кирил развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма ПроВиотик  притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.  Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за Макайн Груп, 6 милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа. 

В рамките на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност Кирил Петков заедно с колегата си от служебния кабинет Асен Василев представиха в началото на пандемията преди година план как да се позволи ли на бизнеса да работи в условията на пандемията. Здравните власти тогава го отхвърлиха като необоснован медицински.

Дневник припомня и за появилата се на пазара хранителна добавка, която има претенцията да подпомага здравината на имунната система и да подпомага белите дробове. В разработката й участва компанията на Кирил Петков, която ползва и разработка от 80-те години на академик Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора „Респивакс“, използван срещу грип. В основата на продукта отново е лактобацилус булгарикус, придобил популярност извън страната чрез българското кисело мляко. Чрез друг проект Петков вкарва въпросния бацил и в бирата „Айляк“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"