fbpx

Fitch повиши рейтинга на БЕХ

Кредитната агенция Fitch повиши рейтинга на необезпечените и неподчинени облигации на Българския енергиен холдинг (БЕХ) до „ВВ“ от „ВВ-„. Рейтингът за възстановяване е вече RR4, съобщава агенцията на сайта си, цитирана от „Инвестор“.

Кредитният рейтинг на емитента в чужда и местна валута остава непроменен – на ниво „ВВ“ с „положителна перспектива“ и е премахнат от т.нар. сегмент „Критерий под наблюдение“.

Очакванията за намаляване на задлъжнялостта на холдинга през следващите години са сред мотивите на Fitch.

Към края на 2020 година 60% от задълженията на БЕХ са свързани с дъщерните компании на холдинга. Във Fitch очакват този дял да намалее до 50% към края на 2021 година и под 20% до 2023 година. Това намаление е свързано с падежа на облигациите, чрез които беше субсидирана Националната електрическа компания (НЕК).

Допълнителни фактори, които могат да доведат до ново повишаване на рейтинга на БЕХ, са допълнителна държавна подкрепа за БЕХ, като например държавни гаранции или парични инжекции. Позитивно би се отразило и покачване на държавния рейтинг на България, който в момента е на ниво ВВВ с положителна перспектива.

Съответно заплахи за БЕХ са свързани с намаление на държавния рейтинг на България и обтягане на отношенията на правителството и холдинговата структура.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"