fbpx

Данните за германската икономика хвърлят сянка на „розовия“ сценарий за финансовите пазари

Ако БВП на Германия спадне през първото тримесечие на тази година, след като отбеляза свиване през последното тримесечие на минала, Германия официално ще изпадне в рецесия. Пазете се от „твърде розов“ сценарий за фондовия пазар, предупреждава колумнистът на Capital.fr Александър Барадез…

Това е лошата изненада от тежкото начало на седмицата за финансовите пазари. Докато волатилността на германския индекс DAX падна в петък до най-ниското си ниво от януари 2022 г., като дори доближи рекордните си равнища от 2021 г., изненадващото свиване на германския БВП през четвъртото тримесечие е предупреждение за наблюдателите и агентите на пазара: пазете се от сценарии, които станаха твърде „розови“ през последните седмици.

Спадането на инфлацията в Съединените щати и Европа, намаляването на цените на енергията, повторното отваряне на Китай: тези добри новини с право предизвикаха подем на финансовите пазари през последните четири месеца. Но да смятаме, че преминаваме бързо от черен към розов сценарий е грешка и данните за германската икономика ни го напомнят. Преди няколко седмици Олаф Шолц заяви, че Германия няма да изпадне в рецесия през 2023 г. Съвсем наскоро германският икономически институт IFO каза, че е възможно Германия да не влезе в рецесия, но вероятно ще наблюдаваме свиване на БВП през първото тримесечие.

Ако това наистина е така и свиването на икономиката през четвъртото тримесечие се потвърди окончателно, тогава ще имаме две последователни тримесечия на икономическо свиване, което потвърждава фаза на рецесия.

Идеята не е да се смята, че в Германия се задава ужасен период, а по-скоро да се вмъкнат нюанси в почти идеалния сценарий за възстановяване на фондовия пазар.

Повторното покачване на инфлацията в Испания до 5,8% през януари срещу 5,5% през декември, след като очакванията бяха за 4,7%, също идва в неподходящ момент, след 5 последователни месеца на спад и няколко дни преди решението на ЕЦБ.

Тези макроикономически елементи не са катастрофални (инфлацията беше около 11% в Испания миналия юли), но могат да внушат малко съмнение във „FOMO“ (fear of missing out или „страх от изпускане на влака на увеличението) през януари и тласкат европейските капиталови индекси (CAC 40, DAX и др.) към по-забележима консолидация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"