fbpx

Държавата готова да компенсира бизнеса за скъпия ток, но не със 70 лв./MWh

Планира се мярката в помощ на бизнеса заради силно поскъпналия ток да важи със задна дата от октомври и до края на март, обяви пред Нова Тв финансовият министър Валери Белчев.

Припомняме, от АИКБ предложиха компенсация в размер на 70 лв./MWh за потребената електроенергия за периода 01.10.2021 г. – 31.03.2022 г. от всеки небитов стопански потребител (без тези за технологични разходи).

Министър Белчев коментира, че ако е имало редовно правителството и действащ парламент помощта е можела да дойде през нормативни промени и по линия на акцизите или други данъци. Но в тази ситуация правителството е трябвало да погледне от кой джоб може да извади пари. Това е причината пари да се вземат от печалбата на производителите на енергия, какъвто се явява АЕЦ.

Финансовият министър посочи, че идеята е помощта да бъде по 50 лв. на мегаватачс, не повече. „Колкото и да изглежда, че този АЕЦ прави много пари, не можем да си позволим да докараме АЕЦ до фалит, това ще е първият фалит на АЕЦ по света“, изтъкна Белчев.

В същото време по отношение на дълговете на Топлофикация София Белчев бе категоричен, че „министерството на финансите не е дойна крава и всеки трябва да си поеме отговорността за начина, по който управлява“.

От думите му стана ясно, че вероятно ще бъде повишен максималният осигурителен доход, който в момента е 3 хил. лв. За това среща подкрепата на синдикатите.

Министърът изрази мнение, че годината ще завърши при 2.5% инфлация, като според коментара му инфлацията може да ни изненада с размера си , защото няма как извънредните финансови стимули в Европа да не доведат до обезценяване на парите.

Белчев посочи, че прогнозите за инфлацията на книга изглеждат под контрол, като се планира тя да е 2% догодина, но личното му мнение на икономист е, че тези статични погледи много често се оказват погрешни.

Твърде е възможно инфлацията в световен мащаб да ни изненада„, смята финансовият министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"