fbpx

Денят на превишаването: дата, която всяка година настъпва все по-рано

Всяка година Денят на превишаването отбелязва датата, на която човечеството е изчерпало всички ресурси, които Земята може да възстанови за една година. През 2022 г. този ден се пада на 28 юли. След 1970 г., освен в изключителни моменти, той настъпва все по-рано. Много неправителствени организации смятат този индекс за полезен за определяне на екологичното въздействие на човешката дейност. Но той все още малко се използва при разработването на моделите за развитието на планетата, пише в свой репортаж RFI*.

От днес човечеството потребява на кредит. Година след година Денят на превишаването – датата, когато човечеството е изразходвало толкова ресурси, колкото Земята може да възстанови за една година – идва по-рано, като започнем от 29 декември през 1970 г., минем през 11 октомври 1990 г., за да стигнем тази година до четвъртък, 28 юли, като по този начин увеличаваме „екологичния си дълг“ към планетата.

Като цяло тази тенденция е еднопосочна с малки изключения, които се проявяват във времена на кризи. През 2020 г. пандемията Covid-19 с поредицата от санитарни мерки и ограничения доведе до отлагането на настъпването на Деня на превишаването до 22 август.

След 1970 г. Денят на превишаването настъпва все по-рано всяка година

Източник: National Footprint and Biocapacity Accounts 2022

Дефицитът се задълбочава все повече и повече, без това да има реално отражение в политиката на правителствата“, казва Вероник Андрийо, директор на Световния фонд за природата (WWF) във Франция. „Изключенията в тази танденция не са плод на съзнателен избор, а са предизвикани от обстоятелствата. Наблюдаваме подобрение само по време на скок на петролните цени, пандемия или финансови кризи„, продължава тя.

Катар и Люксембург трябва да бъдат посочени с пръст като най-лошите ученици

Този показател варира значително в различните държави. Най-лошият ученик за 2022 г., според класацията, направена от мозъчния тръст Global Footprint Network, е Катар, който достига своя ден за превишаване на 10 февруари, следван плътно от Люксембург – на 14 февруари.

За Франция тази година датата настъпи на 5 май. Само в рамките на един мандат тя би могла да се отложи с 25 дена, ако френското правителство приложи „екологично планиране“, според сценария, разработен от WWF.

Българите са достигнали датата на превишаването на 9 юни.

На глобално ниво ежегодното отлагане на Деня на превишаването на Земята с шест дни би направило възможно неговото настъпване на 31 декември през 2050 г., обяснява Global Footprint Network, който стои в основата на това проучване.

От 2003 г. мозъчният тръст се опитва да прикове вниманието на общественото мнение върху проблема. Така хаштагът #MoveTheDate призовава интернет потребителите да предложат конкретни решения за преместване на датата назад. От 2007 г. организацията предоставя и платформа, на която всеки може да изчисли екологичния отпечатък на своята дейност.

„Изключителен инструмент за повишаване на информираността на обществото

Въз основа на данни от доклади на ООН, Global Footprint Network търси пресечната точка на екологичния отпечатък от живота на вески човек (размера на парчето земя, необходима на даден човек, за да се изхранва, придвижва, да си изгради жилище…) и глобалния биокапацитет (капацитет на екосистемите да се обновяват) на човек, въз основа на която може да бъде определена датата на настъпването на Деня на превишаването. Според говорителя на неправителствената организация Летисия Майхес, би било желателно този индекс да се използва от отделните държави за измерване на други аспекти на екологичната криза.

Това мнение се споделя и от директорът на WWF Франция, Вероник Андрио, за която Денят на превишаването предоставя „здрава и стабилна“ методология, която надхвърля проблема с въглеродните емисии. „Ние не говорим само за климатичната криза, но и за екологичната криза в нейната цялост и по-специално за разрушаването на биоразнообразието.

Засега обаче малко държави използват този показател. Само няколко страни като Черна гора основават стратегията си за устойчиво развитие на отчитането на екологичните проблеми. Някои общини вече са избрали този метод на изчисление като например около двадесет града в Португалия.

Макар че все още правителствата не се обръщат към използването на показателя Деня на превишаването, сам по себе си той представлява инструмент за засилване на информираността на общественото мнение по проблемите на околната среда, като успява да накара хората да осъзнаят по конкретен начин това, което може да изглежда абстрактно.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"