fbpx

Дигиталната система за следене на цигари и тютюн намалила драстично контрабандата

Близо 3 млрд. уникални идентификационни кодове са генерирани през софтуерната система за тютюневи изделия Tobacco ID за 3 години. Рекорд по брой издадени идентификатори е отчетен през септември 2019 г., когато системата е генерирала над 126 млн. кодове за месец. Средно на месец се генерират по над 90 млн. идентификатора, съобщават от „Информационно обслюжване“.

Издател на идентификаторите за тютюневите изделия е „Печатницата на Българска народна банка“ АД, а технологичен партньор е „Информационно обслужване“. Агенция „Митници“, която е контролиращ орган, има достъп до системата за проследяване и възможност да идентифицира цялата информация, закодирана в кодовете на уникалните идентификатори и може да проследи всяка кутия цигари, реализирана на пазара.

По думите на изпълнителния директор на дружеството Ивайло Филипов системата за наблюдение и проследяване движението на цигари и тютюн Tobacco ID е намалила драстично контрабандата на тютюневи изделия на територията на страната.

Системата е въведена през май 2019 г. във всички държави от ЕС и цели проследяване на тютюневите изделия от производителя до търговеца на дребно. В нея се регистрират всички производители на тютюневи изделия, складове, търговци на едро и на дребно на тютюневи продукти. Те получават уникални кодове, с които всяка кутия може да се проследи и става част от „Tobacco Track and Trace“ системата на  ЕС, чиято цел е борба с контрабандните тютюневи изделия.

До този момент в Tobacco ID са регистрирани общо 32 производителя на тютюневи изделия, над 30 000 търговски обекта, 9 производствени бази, 435 склада и над 130 000 уникални потребители. В системата се съдържа информация за 1835 тютюневи изделия и 37 машини за производство.

Регистрацията на търговците и търговските обекти се извършва само по електронен път, дори и при липса на електронен подпис. Системата позволява регистрация и с пълномощно. Според проучване сред ползвателите на услугата, интерфейсът на системата е интуитивен и лесен за използване, а процесът е максимално опростен и ясен.

Има разработена и тестова среда, която напълно се припокрива с Tobacco ID. Тя предоставя възможност на всички фирми, които разработват софтуер за първичните хранилища на клиентите си да имат възможност да провеждат пълноценни тестове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"