fbpx

САЩ предупредиха, че Газпромбанк не е безопасна

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Русия. Те засягат висши ръководители на Газпромбнак, три руски телевизии, както и забрана на американците да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци, съобщава Ройтерс.

Мерките, наложени срещу ръководителите на Газпромбанк, са първите, включващи основния руски износител на газ, тъй като Съединените щати и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа, големият клиент на Русия.

Това не е пълен блок. Ние не замразяваме активите на Газпромбанк и не забраняваме каквито и да било транзакции с Газпромбанк“, коментира пред репортери висш служител на администрацията на Байдън, цитиран от агженцията. „Това, което сигнализираме, е, че Газпромбанк не е безопасна и затова санкционираме някои от техните висши бизнес мениджъри… за да създадем отрезвяващ ефект“.

Припомняме, Газпроманк е основен елемент в новата схема на Русия за заплащане на газовите доставки от „неприятелски“ държави.

Осем ръководители на Сбербанк, която държи една трета от банковите активи на Русия, бяха добавени към списъка със санкции. Добавени са и Московската индустриална банка и нейните 10 дъщерни дружества.

Дружество с ограничена отговорност „Промтехнология“, производител на оръжие, е санкциониран заедно със седем корабни компании. Белият дом информира още, че Комисията за ядрено регулиране ще спре лицензиите за износ на специален ядрен материал за Русия.

Санкционираните телевизионни станции са пряко или непряко контролирани от държавата и включват акционерно дружество „Първи Канал Русия“, телевизионна станция „Русия-1“ и акционерно дружество NTV Broadcasting Company, съобщават още от Белия дом, цитирани от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"