fbpx

Дубай напът да поеме операциите по търговията на руски петрол

Предстоящото ограничаване на цените на руския петрол от страните от Г-7 вероятно ще отклони търговията към по-малки компании, коментира Ръсел Харди, изпълнителен директор на холандския търговец на енергия и суровини Vitol, цитиран от Ройтерс.

По-големи корпорации като западни банки и застрахователни компании няма да участват в сделките, освен ако няма абсолютна яснота, че цената на договора е под тавана, наложен от Г-7, заявява Харди по време на срещата на върха на FT Commodities Asia в Сингапур. Така че предизвикателството да се пренасочи остатъчният руски петрол, който обикновено отива в Европа, ще бъде в ръцете на по-малки компании, които не работят в страните от Г-7, добавя експертът.

Тъй като разпоредбите за тавана на цените ще се прилагат за предоставянето на финансови услуги за търговията, Харди очаква едно алтернативно място за търговия да бъде Дубай, където компаниите могат да работят, без да са предмет на ограничението. Ценовият таван вероятно ще бъде сегментиран на три части, включително руски продукти с ниска стойност, руски продукти с висока стойност и суров петрол, добавя Харди.

По думите му цените на петрола все още ще клонят към спад до началото на 2023 г., тъй като някои клиенти вече са покрили текущите си изисквания. „Мисля, че вероятно има малко ценови натиск в краткосрочен план, тъй като някои купувачи са натрупали своите запаси в случай на прекъсване на доставките“.

Цените вероятно ще се повишат през втората половина на 2023 г. на фона на възстановяване на търсенето. Харди изчислява, че руският суров петрол може да бъде оценен на около 60 долара за барел, а продуктите от него в диапазона от 300 до 700 долара за тон след въвеждането на тавана на цените.

Междувременно пазарът на газ все още може да бъде изправен пред допълнителна нестабилност тази зима. „Хората казват, че за тази зима можем да си позволим да се отпуснем малко. Мисля, че вероятно е твърде рано за това. Все още има потенциал за прекъсване на доставките и проблеми с руските тръбопроводи, както и несигурност около времето“, отбелязва Ръсел Харди, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"