fbpx

Ефектът на Тръмп в сектора на чистите технологии задълбочава тревогата в заседателните зали в Европа

Европейските компании, фокусирани върху чистата енергия, изоставят плановете си за разширяване, подготвят се за по-ниски продажби или виждат риска за финансирането на проекти в САЩ, поради опасения какво може да означава евентуална изборна победа на Доналд Тръмп за техния сектор, отбелязва репортаж на Ройтерс.

Тръмп отхвърли политиките на президента Джо Байдън за борба с изменението на климата като „нова зелена измама“ и се очаква да се опита да отмени голяма част от работата на администрацията си, включително Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който предлага данъчни облекчения и субсидии за американски и чуждестранни компании инвестиране в устойчива енергия.

Законът, приет през 2022 г., подейства като мощен стимул за европейските компании от сектора да разширят или установят присъствието си в САЩ, но призракът на второто президентство на Тръмп ги спира.

С Доналд Тръмп, който А) е много опортюнистичен, Б) също е много полемичен и В) доста непредсказуем, трябва да се запитате дали има смисъл да правите такъв залог“, коментира Петер Рьоснер, главен изпълнителен директор на базирана в Люксембург водородна фирма H2Apex, цитиран от Ройтерс. Според IRA компанията можеше да построи завод за производство на резервоари за водород в Съединените щати за около една трета от разходите от 15 милиона долара. През февруари обаче Рьоснер реши да отмени плана поради опасения, че Тръмп може да бъде преизбран, въпреки че компанията вече е провела първоначални разговори с потенциални клиенти.

Пазарните залози, че Тръмп ще си върне Белия дом през ноември, се засилиха този месец, след като по него беше стреляно по време на предизборен митинг и дни по-късно си осигури номинация за Републиканската партия.

Последните социологически проучвания показват намаляваща разлика между Тръмп и Камала Харис, вероятният кандидат на демократите със сходни възгледи за климата като тези на Байдън. И все пак коментарите на Рьоснер отразяват безпокойството сред европейските фирми за чисти технологии за това, какво може да означава президентството на Тръмп и как се опитват да се подготвят за подобен сценарий.

Компанията за енергийни данни и анализи Wood Mackenzie смята, че ще изложи на риск инвестиции в нисковъглеродна енергия от 1 трилион долара до 2050 г.

Консултантската компания Roland Berger казва, че докато пълното отменяне на IRA е малко вероятно, администрацията на Тръмп все още може да застраши стимулите за електрически превозни средства, зареждане на EV, слънчева енергия и енергийна ефективност.

Германска соларна фирма SMA Solar предупреди за печалбите миналия месец, цитирайки като един от рисковите фактори възможна смяна на правителството в Съединените щати, вторият по големина пазар на соларна енергия в света след Китай. Най-големият производител на соларни инвертори в света първоначално планираше до края на юни да избере местоположение за планирана фабрика в Съединените щати, но все още не е намерила такова, заявявайки, че оценява възможни площадки в редица държави.

Докато SMA засега не се отказва от плановете си за разширяване, компанията е коментирала пред Ройтерс на 4 юли, че „има наблюдения, че неясният резултат от президентските избори в САЩ в момента води до известно нежелание да се инвестира във възобновяема енергия на местно ниво.“

Това колебание се отразява в представянето на акциите за чисти технологии. RENIXX проследява 30-те най-големи фирми за възобновяеми енергийни източници в света, установявайки по-слабо представящи се глобални акции след опита за убийство на Тръмп.

Orsted, най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света е особено силно засегнат, след като през май Тръмп каза, че ще се насочи към сектора в първия си ден на поста, ако бъде преизбран.

Някои компании за възобновяема енергия обаче явно не се обезсърчават от несигурността.

Германският производител на вятърни турбини Nordex например миналия месец заяви, че ще възобнови производството в завода си в Айова, заявявайки, че САЩ ще останат важен и достатъчно голям пазар в бъдеще „независимо от политическото развитие“.

Няколко други обаче съобщават за забавяния, тъй като потенциални партньори, от които се очаква да съфинансират проекти, не изпълняват ангажиментите си.

Несигурността относно резултатите от изборите в САЩ и тяхното въздействие започва да засяга индустрии извън сектора на чистите технологии. Например германската фирма за машини Trumpf отчете по-рано този месец спад от 12% в продажбите в САЩ за фискалната си година 2023/24, обвинявайки „геополитическата несигурност“, която накара индустриалните клиенти да бъдат предпазливи.

Тази нарастваща сложност, която компаниите трябва да навигират глобално, може да създаде „парализа на анализа“, когато става въпрос за инвестиционни решения, казва Маркъс Берет, глобален управляващ директор в Roland Berger.

В резултат на това главоболието в заседателната зала се увеличи значително“, изтъква той, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"