fbpx

ЕК изготви преходните правила за отчитане на въглеродните емисии

Европейската комисия е приела правилата, уреждащи прилагането на Механизма за коригиране на въглеродните граници (CBAM) по време на неговата преходна фаза, която започва на 1 октомври тази година и продължава до края на 2025 г.

Регламентът за прилагане, публикуван днес, уточнява преходните задължения за докладване за вносителите от ЕС на CBAM стоки, както и преходната методология за изчисляване на вградените емисии, отделяни по време на производствения процес на CBAM стоки.

Първоначално ще се прилага за вноса на определени стоки и избрани прекурсори, чието производство е въглеродно интензивно и при най-значителен риск от изтичане на въглерод: цимент, желязо и стомана, алуминий, торове, електричество и водород. С този разширен обхват, CBAM в крайна сметка – когато бъде напълно въведен – ще улови повече от 50% от емисиите в обхванатите от Системата за търговия с емисии (ETS) сектори. Целта на този преходен период е да послужи като пилотен и учебен период за всички заинтересовани страни (вносители, производители и органи) и да събере полезна информация за вградените емисии, за да се усъвършенства методологията за окончателния период, изтъкват от Комисията.

Постепенното въвеждане на CBAM с течение на времето също така ще позволи внимателен, предвидим и пропорционален преход за предприятията от ЕС и извън ЕС, както и за публичните органи. През този период вносителите на стоки в обхвата на новите правила ще трябва да отчитат само емисиите на парникови газове (ПГ), свързани с техния внос (преки и непреки емисии), без да правят никакви финансови плащания или корекции. Непреките емисии ще бъдат обхванати след преходния период за някои сектори (цимент и торове) въз основа на определена методология, описана в Регламента за прилагане.

През първата година от прилагането компаниите ще имат избор за отчитане по три начина: (а) пълно отчитане по новата методология (метод на ЕС); б) докладване въз основа на еквивалентни национални системи на трети държави; и в) докладване въз основа на референтни стойности. От 1 януари 2025 г. ще се приема само методът на ЕС.

Комисията също така разработва специални ИТ инструменти, за да помогне на вносителите да извършват и докладват тези изчисления, както и задълбочени насоки, обучителни материали и уроци в подкрепа на бизнеса, когато преходният механизъм започне. Вносителите ще бъдат помолени да събират данни за четвъртото тримесечие от 1 октомври 2023 г., като първият им отчет ще трябва да бъде подаден едва до края на януари 2024 г.

След като постоянната система влезе в сила на 1 януари 2026 г., вносителите ще трябва да декларират всяка година количеството стоки, внесени в ЕС през предходната година, и вградените в тях парникови газове. След това те ще предадат съответния брой CBAM сертификати. Цената на сертификатите ще бъде изчислена в зависимост от средната седмична тръжна цена на квотите на STE, изразена в евро/тон емитиран CO2. Поетапното премахване на безплатното разпределяне на квоти по СТЕ на ЕС ще се извърши успоредно с постепенното въвеждане на CBAM в периода 2026-2034 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"