fbpx

ЕК определи кога е допустимо използването в промишлеността на особено вредни вещества

Европейската комисия създаде критерии, определящи какво означава „съществена употреба“ на най-вредните химикали. Това трябва да осигури на промишлеността и инвеститорите предсказуемост по отношение на производството на продукти, които са абсолютно необходими за екологичния и цифровия преход, здравеопазването и отбраната в ЕС.

Понятието „основни употреби“ помага да се прецени кога е оправдано от обществена гледна точка да се използват най-вредните вещества. В случаите, когато употребата е необходима за здравето и/или безопасността и/или е от решаващо значение за функционирането на обществото, и ако няма приемливи алтернативи, това вещество може да продължи да се използва за тази цел за определен период от време. Подробни разпоредби следва да бъдат определени в специално законодателство на ЕС, като се прилага концепцията за съществена употреба.

Общата цел на тази концепция е да се постигне по-голяма регулаторна ефективност и предвидимост за органите, инвеститорите и промишлеността за по-бързо премахване на най-вредните вещества при несъществени употреби, като същевременно се даде повече време за постепенното преустановяване на употреби, които са от съществено значение за обществото. Тя също така ще помогне на промишлеността да направлява и приоритизира инвестициите в иновативни и устойчиви химикали.

За употреби, считани за съществени за обществото, концепцията може да даде на дружествата сигурност, че веществата, използвани в критични приложения — по-специално за екологичния и цифровия преход, но също така и за сигурността и отбраната — могат да продължат да се използват, докато не бъдат налични алтернативи.

Тази концепция може също така да осигури стимули в рамките на доброволни схеми, като например финансиране за устойчиво развитие, както и в областта на научните изследвания и иновациите, като насърчава и улеснява прехода към по-безопасни и по-устойчиви продукти и методи.

В подкрепа на прехода към безопасни и устойчиви химикали от ЕК се позовават на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската агенция по химикали (ECHA), които публикуваха на 17 април рамка от показатели за оценка на движещите сили и въздействието на химическото замърсяване. В доклада се констатира, че макар в някои области преходът да напредва, той едва започва в други. При сравнителния анализ беше установено, че все още е необходима допълнителна работа за намаляване на въздействието на вредните вещества върху човешкото здраве и околната среда, и се дават препоръки за бъдещи действия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"