fbpx

Екологично опасна е идеята за пълнене на яз. „Студена“ чрез пещерната система на Витоша

Национална асоциация „Българско Черноморие“ реагира остро на идеите за осигуряване на вода за язовир „Студена“ и облекчаване бедственото положение на Перник.

От асоциацията обявяват, че ще обжалват пред компетентните органи плановете на Атанас Русев, които биха довели до „разрушаването и източването на карстовите пещери в Парк „Витоша“.

Те припомнят и за хилядите прилепи в пещерите на Витоша, които са най-уязвими по време на зимния сън през периода 1-ви декември – 30-ти март.

Според „Българско Черноморие“ е недопустимо да се променят речните корита на витошките потоци и реки, спускащи се от югозападните склонове на планината, както и „бърникане във водният баланс на пещерите на ПП „Витоша“.

Те припомнят, че карстовите води на югозападните склонове на ПП „Витоша“  попадат в няколко защитени зони и защитени територии:

  • Защитени зони от Натура 2000 опазващи птиците – „Витоша“ и „Палакария“;
  • Защитени зони от Натура 2000 опазващи местообитанията и видовете, растенията и животните  – „Витоша“ и „Река Палакария“;
  • Защитена територия – природна забележителност „ПЕЩЕРАТА ДУХЛАТА“;
  • Всичко това попада в Природен Парк „Витоша“

Асоциацията задава и въпроси към Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали има изготвени Оценка за съвместимост или Доклад за оценка за въздействието върху околната среда, които доказват пред компетентния орган РИОСВ, че няма заплаха за околната среда и биоразнообразието при реализиране на идеята.

Припомняме, Русев предлага да се оптимизират наличните източници във водосбора на „Студена“ във Витоша, като се запушат незаконните отклонения и се почистят губилищата в коритото на река Струма, за да има максимална проводимост за водата, която потъва през тях в пещерна система и излиза отново на повърхността чрез извор „Врелото“. Във втория етап на плана му се предвижда извор, който досега не е бил част от водосбора на яз. „Студена“ да бъде добавен към него.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"