fbpx

„Стомана“ иска аварийно вода от язовир „Студена“

Ако замръзнат другите водоизточници, трябва да има аварийно водоснабдяване, защото металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно. Това обясни през БНТ Антон Петров, член на УС на „Стомана индъстри“.  

Ако „Стомана“ не взима вода от яз. „Студена“, кой ще плаща сметките, лаконично попита той. 2,5 млн. лева са фактурирани, а от тях 700 хиляди са на „Стомана“.

„Когато „Стомана“ плаща, защо да не й дадем повече да плати“, попита Антон Петров.

Той обясни, че откакто е придобита пернишката „Стомана“, една от основните дейности е била да бъде оправен водният цикъл на предприятието. Инвестирани са над 20 млн. лева, за да няма течове.

В последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега предприятието ползва 650 хил. кубика на година. Това е под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от яз. „Студена“, допълни още Петров.

Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води.

„Стомана индъстри“ има перфектна отчетност и плащане на ползваната вода. В момента обаче възниква ситуация, при която падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди.

Това е изключително опасно , защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране на дейността на предприятието. Това пишат от КНСБ в писмо до премиера Бойко Борисов.

„Стомана индъстри“ е единственото стоманодобивно предприятие в България. То беше извадено от несъстоятелност и тотална декапитализация благодарение на системната инвестиционна политика на собствениците на компанията, групата „Виохалко“, твърдят синдикатите.

Производството на „Стомана индъстри“ е типична зелена, кръгова индустрия. В компанията се произвежда стомана единствено от скрап, а праховете от филтрите се преработват от друго металургично предприятие.

Заети са 1500 души, които също са перничани, обосновават се от КНСБ и настояват премиерът да разреши „Стомана индъстри“ да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“, ако замръзнат алтернативните източници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"