fbpx

Шефът на Зравната каса напуска, не може да спре източването й

Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев напуска поста по свое желание на 12-и март т.г. Тогава изтича договорът му, защото той беше избран да довърши мандата на проф. Камен Плочев, който подаде оставка.

Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. Това зависело от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма. Той настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори.

Наскоро здравният миинистър Кирил Ананиев обяви, че след промяна в закона от тази година най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала.

Д-р Дечо Дечев твърди обаче, че идеята е неприложима, защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си.

„За нас това решение на д-р Дечев беше изненада“, каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация. Според него Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина.

„В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата“, коментира още адв. Дамянов. Той уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Адв. Андрей Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата.

Едно от постиженията на д-р Дечев било да се постигне балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезе на дефицит, а това се случва за първи път от създаването й.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"