fbpx

Полезните ходове в Перник са малко, смята учен

Проблемът за водата в Перник не може да се разреши бързо. Полезните ходове са малко. Всякакви дейности и дискусии трябва да се преустановят и да се тръгне към инженерно правилно решение.

Това каза проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и председател на Българската асоциация по подземни води пред БНР.

Според него ще дойде висока вълна и тя ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие. Въпросът е, че този язовир трябва да се управлява изключително внимателно.

Язовир „Студена“ няма голям обем, може да се напълни сравнително бързо – една висока вълна ще го напълни с 10% и същевременно може да се изпразни много бързо. Според учения няма умисъл в източването му.

След като частично се подобри положението, трябва да се спрат оттоците и загубите. Всички институции, които са ангажирани, работят правилно. Но не могат да напълнят язовира. Хората трябва да се научат да пестят водата, съветва проф. Павел Пенчев.

По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едва 2-3% и това не е решение.

Трябва да говорим за една реципрочност – ако гражданин наруши закона, държавата ще го санкционира. В случая държавата причини една безпрецедентна хуманитарна криза с много тежки последици. Къде е отговорността на държавата, каза Камелия Радева, част от инициативния комитет „Спаси Перник“. Сега се подготвя протест на 11 януари – ще има автомобилно шествие под наслов „Къде ни е водата?“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"