fbpx

С една трета е намаляло производство на ВЕЦ през 2019 г.

Производството на ВЕЦ през миналата година е намалямо с над 30% спрямо 2018 г., която не е била особено силна.

Това съобщи пред БНР Боян Кършаков, председател на Управителния съвет на Асоциация „Хидроенергия“.

През февруари се спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика, разпореди миналата седмица министърът на околната среда и водите.

На язовирите, които се използват за питейно-битово водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ на енергиен режим.

В ситуации като сегашната, това е нормална мярка, каза Кършаков. Според него не са много водните централи, които работят на питейни язовири.

Ограничението ще има отрицателно въздействие върху производството на електроенергия от ВЕЦ, но това е още един резултат от сушата.

България има достатъчно резервни мощности, с които да покрие недостига на електроенергия, но сушата ще се отрази и като значително намаляване на процента на възобновяема енергия в енергийния микс.

ВЕЦ-овете произвеждат над половината от възобновяемата енергия в България. Това заплашва изпълнението на ангажимента на България за поддържане на определен процент зелена енергия в енергийния микс.

Водноелектрическата енергия е най-ефективната за момента, която хората могат да използват, а България не е „презастроена“ с водни централи, категоричен е Кършаков.

Според него по-важното е да започнем да пестим водата. Измерването на водните количества в България е на изключително ниско равнище. Върши се непрофесионално, неточно, с огромни пропуски, загуби, а вероятно и умишлено се укриват обеми на изразходвани водни количества.

Отнело е два месеца на експертите, за да открият всички места, от които водата влиза и излиза в язовир „Студена“ . През това време са изгубени громни количества вода и положението е станало критично.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"