fbpx

Производство на стомана без въглерод в Швеция – за първи път в света

Стартъп в Северна Швеция е на път да стане първото в света голямо предприятие за производство на стомана, задвижвано от зелен водород, съобщава Euractiv.bg.

Според плановете на H2 Green Steel производството трябва да започне през 2024 г. и да достигне пълния си производствен потенциал от пет милиона тона стомана без въглерод до 2030 г.

Проектът е за 2,5 милиарда евро и е оценен като начало на “зелена индустриална революция“, като обещава да реализира производство без вредни емисии и да ускори трансформацията на европейската стоманена индустрия.

Тъй като производството на стомана е отговорно за 25% от промишлените емисии на CO2 в Европа – което е повече от общите въглеродни емисии на скандинавите заедно и повече от всички полети от ЕС – този проект може да има много положителен ефект върху околната среда.

Проектът ще се възползва и от огромния набор от ресурси в региона. В района Боден-Лулео се намира една от най-големите мини в Европа за желязна руда. Регионът също така осигурява вятърна и хидроенергия.

Очаква се новият завод да създаде до 10 000 нови работни места.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"