fbpx

Новият екоминистър огледа язовир „Студена“

В Министерски съвет има готови работни варианти за осигуряване на питейна вода за Перник. Това съобщи новоназначеният екоминистър Емил Димитров, който направи оглед на язовир „Студена“.

Той информира, че тези вариант и ще бъдат обсъдени с ръководството на общината и област Перник на ранна съботна среща при премиера Борисов.

Попитан за проверките на прокуратурата за отпадъците, министър Димитров заяви, че е разпоредил на Регионалните инспекции по околната среда и водите да оказват пълно съдействие.

Димитров изтъкна, че трябва да се създаде механизъм, който да е по-ефективен от настоящия по отношение на контрола върху вноса, съхранението и оползотворяването на отпадъци. С тази цел ще бъде създадена междуведомствена група, която да разработи и да предложи новите мерки за подобряване на контрола.

Министърът сподели още, че обмисля дали да не препоръча на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешителни за вносни отпадъци, докато не се утвърди тази нова форма на контрол, която ще съгласувам с премиера.

Искам всичко, което влиза в България, да е ясно какво е, откъде е и да се носи отговорност. Не мога да заповядам на директорите на регионалните инспекции, които издават разрешителни за вносните отпадъци и осъществяват контрол, но като техен работодател съм сигурен, че ще ме разберат правилно, изтъква министър Димитров.

След огледа на язовира министърът отпътува за ТЕЦ „Бобов дол“, където се срещна с ръководството й. По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ТЕЦ-ът е обект на проверка по сигнал за нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"