fbpx

Продължава съдебната сага срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ продължава във Върховния административен съд.

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ обжалват на втора инстанция решението на съда в Кюстендил, което преди седмица потвърди разрешителното, издадено на централата. Изгарянето на отпадъци в централи на въглища достигна пика на общественото възмущение преди година, а делото предизвика безпрецедентна гражданска активност — в него се включиха близо 100 жители на общините Бобов дол и Дупница, както и Община Бобов дол.

Под медиен и обществен натиск ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ заяви в медиите и в писмо до главния прокурор, че няма да използва отпадъци като гориво. Въпреки това, централата продължава да има разрешително за изгаряне на отпадъци, а Кюстендилският съд издаде решение, с което го потвърди за надлежно издадено.

Финалът на делото на първа инстанция беше поредната причина за безпокойство сред хората, които живеят близо до ТЕЦ „Бобов дол“ и не са спирали да се оплакват от черен дим, който излиза от високия комин на теца без пречиствателни съоръжения, посипване от бял прах вследствие на недобре функциониращи съоръжения и складиране на отпадъци на територията на централата.

Всички тези обстоятелства будят дълбоки съмнения дали ТЕЦ „Бобов дол“ е готова да се откаже от отпадъците като гориво и да се съобразява с изискванията на екологичното законодателство, смятат от природозащитните организации.

Практиката намалява разходите на централи на въглища, чиято електроенергия е скъпа и неконкурентоспособна.

Преди две седмици „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ оповестиха кореспонденцията между ТЕЦ „Бобов дол“ и заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано тази година по дело за внос и депониране на опасни отпадъци.

В писмата той разрешава да се изгарят с експериментална цел отпадъци в количества 10 000 пъти над допустимото в закона. В отговор на твърдение на двете организации за незаконност, Министерството на околната среда и водите се опитва да неглижира важността и здравния и екологичен отпечатък на такова разрешително за експериментално изгаряне на отпадъци като го счита за информиране на централата, а не за акт на разрешение.

„От отговора им не става ясно: Кой, ако не Министерството, трябва да вземе мерки такова нещо да не се случва – в ТЕЦ „Бобов дол“, а и на други места. Нелепо е прокуратурата да разследва дали една дейност е престъпна или не, а органите на изпълнителната власт да не са взели мерки да регламентират тази дейност“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Междувременно излезе изследване на Националния институт по метеорология и хидрология, според което източниците на прах извън София допринасят за цели 16% от мръсния въздух. ТЕЦ „Перник“ и ТЕЦ „Бобов дол“ също оказват влияние върху качеството на въздуха, каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"