fbpx

Внесоха жалба в ЕК срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ

Жалба срещу изгарянето на отпадъци в няколко въглищни централи у нас внесоха в Европейската комисия юристи и природозащитници. Те призовават институцията да защити правата на гражданите.

“Грийнпийс” – България, “За Земята” и международната екологична правозащитна организация Client Earth са на мнение, че българската администрация е разрешила на трите ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Перник” и ТЕЦ “Бобов дол” да изгарят отпадъци за експериментални цели без да спазват процедурите на българското и европейско законодателство.

С тайни писма, на “Бобов дол” и “Брикел” е позволено да изгарят по 500 хил. тона отпадъци за половин година, което е 10 хиляди пъти повече от разрешеното в Европейската директива за емисиите от индустриални източници.

От години “Грийнпийс” – България и “За Земята” се борят срещу изгарянето на боклуци и опасните условия на съхранението им в тецове, но едва последните месеци общественото възмущение предизвика шумни проверки в ТЕЦ „Бобов дол“ и отчасти в другите централи.

Като изключим незаконните пратки обаче, от края на 2018 година три централи — ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Перник” и ТЕЦ “Бобов дол”, горят отпадъци, без да са преминали през формалните процедури за разрешение да включат към въглищата и отпадъци.

Това се случва благодарение на писмо от Министерство на околната среда, което не е публично, твърдят от неправителствените организации. При това — без промяна в разрешителните на централите и без обществено обсъждане.

Адвокатите в ClientEarth, които работят съвместно с екипите на “Грийнпийс” – България и Екологично сдружение “За Земята”, се надяват с внасянето на жалба в ЕК европейските власти да разследват и да доведат до прекратяването на незаконното изгаряне на отпадъци.

Адвокатът Доминик Дойл от ClientEarth заяви: „Изгарянето на отпадъци във въглищните централи е основна опасност за здравето на всеки, който живее около централите. Властите не би трябвало да дават на операторите на инсталации разрешение да го правят.“

С изгарянето на боклуци тецовете избягват инсталирането на скъпо оборудване за намаляване на замърсяването, както и да плащат за квоти за въглероден диоксид.

Меглена Антонова от екипа на “Грийнпийс” – България допълва: „Българските власти трябва да покажат, че са поели ангажимент да спазват правото на гражданите да дишат чист въздух.”




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"