fbpx

Подкрепяме изнесен център за бежанците извън ЕС, заяви Борисов

„Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център за сигурност извън територията на ЕС, за който ние, целият Европейски съюз да платим, за да приберат веднага тези дечица на топло, на сухо, да ги нахранят. Това е хуманността“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди да замине за срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Двамата се срещат на фона на задълбочаващата се мигрантска криза, след като преди дни Турция отвори границата си за мигрантите към Европа.

По данни на турската стана вече над 117 хиляди са прекосили границата.

Борисов припомни, че в последните дни е провел много телефонни разговори – с  френския президент Еманюел Макрон, с канцлера Ангела Меркел, с председателя на ЕС Шарл Мишел, с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, чиято държава в момента оглавява Съвета на ЕС, с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис…

„Незабавно спиране на военните действия, дипломация, мир, разбирателство – това апелирам към всички мои колеги“, каза Борисов.

Според него такива конфликти са много голяма бомба за в бъдеще. Те влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма, а когато имаме сегашния грип плюс коронавируса, нещата могат да станат много драматични.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща с руския си колега Владимир Путин, предаде АФП. Те ще обсъдят нарастващото напрежение в Сирия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"