fbpx

Коронавирусът затвори Лувъра, персоналът се страхува от зараза

Заради епидемията от коронавирус в понеделник Лувърът остана затворен, съобщават  AP и REUTERS.

Работниците, които пазят известните произведения на изкуството се страхуват да не бъдат заразени от потока туристи от цял свят, които всекидневно минават през музея.

Табела на няколко езика на главния вход гласи: „Днес отварянето на Лувъра се забавя. Ще ви информираме за възможно най-бързо време за отваряне. Благодарим ви за разбирането.“

Няколко десетки посетители чакат на опашка пред билетната каса, а други се отказват и си тръгват.

Представителите на ръководството и персонала са провели разговори за рисковете, свързани с коронавируса. След първия кръг от разговори синдикатите заявиха, че музеят ще остане затворен през целия ден.

Почти три четвърти от 9,6 милиона посетители на Лувъра миналата година са дошли от чужбина. Най-популярният музей в света посреща десетки хиляди почитатели всеки ден в Париж.

„Много сме притеснени, защото имаме посетители отвсякъде“, заявява Андре Сакристин, служител и представител на профсъюза в Лувъра.

„Рискът е много, много, много голям. Въпреки че няма известни вирусни инфекции сред 2300 работници в музея, „това е само въпрос на време“, казва той.

Закриването последва решение на френското правителство в събота да забрани публичните събирания на повече от 5000 души.

Служителите в Лувъра също са загрижени за музейните работници от Северна Италия, дошли, за да събират произведения на Леонардо да Винчи, донесени за голяма изложба.

Италия е с над 1600 заразени и 34 смъртни случая. Това е епицентърът на огнището в Европа.

Италия е ективирала европейския механизъм за гражданска защита и са поиски предпазни маски. Европейският координационен център за бедствия и аварии работи 24 часа в денонощието.

Европейската комисия засега мобилизира 230 млн. евро, за да се засили превенцията и изолирането на зарзата. Това се казва в съобщение на ЕК.

До тази сутрин заразени в ЕС са 2100 души, а са починали 38. Десет държави от ЕС засега са свободни от вируса.

Комисията ще координира европейски анализ на ефектите от разпространението върху европейската индустрия и бизнес.

Държавите от ЕС досега не са заявили желание да слагат вътрешни граници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"