fbpx

Германия подготвя още по-жестоки ограничения за празниците

Заради постоянно големия брой инфекции с новия коронавирус в Германия възнамеряват да удължат карантинните ограничения до края на 2020 г., съобщи Дойче веле.

Бавария подкрепя удължаването на настоящите мерки и затягането им в региони, които са се превърнали в огнища на инфекция.

Германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди конкретни стъпки за борба с пандемията с ръководителите на федералните провинции в сряда, 25 ноември.

По-рано, по време на речта си по време на закриването на срещата на върха на Г-20 на 22 ноември, Меркел подчерта, че германските граждани „имат право на еднозначен отговор“ от федералните провинции на въпрос какви карантинни ограничения трябва да се спазват в страната.

Очаква се жителите на Германия да бъдат насърчавани да избягват всякакви ненужни контакти и, ако е възможно, да не напускат домовете си. От своя страна работодателите трябва да се опитат да дадат на служителите си възможност да работят от вкъщи.

Като цяло карантинните ограничения, които първоначално бяха въведени в Германия до края на ноември, трябва да бъдат удължени до 20 декември, е едно от предложенията.

Въпреки това, във федералните провинции, където броят на новите инфекции на седмица е по-малък от 35 случая на 100 000 население и продължава да намалява, ограниченията могат да бъдат облекчени по-рано, се казва в подготвения за обсъждане документ. От друга страна, когато няма забележимо подобрение на епидемиологичната ситуация до 20 декември, ограниченията могат да бъдат удължени за още 14 дни.

В периода от 1 декември до 17 януари срещите ще бъдат възможни само между членове на не повече от две домакинства. В същото време не повече от петима души могат да се съберат заедно. Децата под 14-годишна възраст няма да бъдат обект на това правило.

Приемливият формат за празнуване на Коледа все още не е определен и ще бъде обсъден на онлайн конференция с участието на всички ръководители на федералните провинции.

В същото време се прави предложение за отслабване на ограниченията върху социалните контакти за периода от 21 до 27 декември.

Предполага се, че през този период на германците ще бъде разрешено да се срещат с роднини, живеещи в други домакинства, и хора, които не са членове на семейството. Максималният брой на такива контакти обаче също не трябва да надвишава пет.

Като алтернатива се разглежда предложение за въвеждане на релакс за поддържане на социални контакти в периода от 21 декември до 3 януари и за разширяване на кръга от контакти до 10 души.

По време на новогодишните тържества се предвижда да се забрани продажбата на фойерверки. Очаква се това да намали тежестта върху медицинския персонал, който не трябва да се занимава с лечението на възможни наранявания.

Маските ще продължат да се носят в обществения транспорт, на закрито, в магазини, както и на открито на места, където струпването на хора не може да бъде избегнато.

Също така, по време на работа ще трябва да се носят маски, ако не е възможно да се поддържа социална дистанция от 1,5 метра.

Университетите ще преминат към дистанционно обучение онлайн. Изключения се правят само за лабораторни упражнения, стажове и изпити.

В училищата и професионалните училища, започвайки от 7 клас, учениците трябва да носят маска по време на уроците, ако образователната им институция се намира в регион, където броят на новите инфекции на седмица значително надвишава границата от 50 случая на 100 000 население.

Изплащането на държавна помощ за предприятия, засегнати от последиците от пандемията, също се предлага да бъде удължено до 20 декември. За тези цели през ноември бяха отпуснати 15 милиарда евро.

Освен това се предлага да се удължи до средата на 2021 г. периодът за изплащане на помощ на предприятия, които през следващите месеци вероятно ще бъдат принудени да спазват „широкомащабни ограничения“. На първо място, говорим за компании от областта на културата, развлеченията, туризма, както и за индивидуални предприемачи.

Що се отнася до карантината за германци, връщащи се в страната от чужбина, и хора, които са били в контакт с тях, се предлага тя да бъде ограничена до 10 дни.

Според института „Робърт Кох“, към 23 ноември в Германия са открити 932 111 инфекции с коронавирус от началото на пандемията, от които 13 840 – през последните 24 часа. Общият брой на хората, починали в Германия с диагноза COVID-19, е 14 343 души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"