fbpx

Louis Vuitton ще съди Tiffany заради лошо управление

Френският концерн за производство на луксозни стоки LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) възнамерява да заведе дело срещу мултинационалната бижутерска компания Tiffany заради неправилно управление по време на кризата.

„LVMH възнамерява да заведе дело в щатския съд в Делауеър (САЩ) срещу Tiffany заради лошото й антикризисно управление“, се казва в комюнике, цитирано от ТАСС.

Концернът също така подчерта, че те са изненадани от делото, заведено срещу него от Tiffany.

LVMH отбеляза, че бужутерската компания подготвя този „случай за клевета“ от дълго време. Според представители на френския концерн обвиненията, че умишлено не е изпращал документи до антитръстовите регулатори, за да забави сливането с Tiffany, са „неоснователни“.

LVMH каза още, че бордът на директорите е направил преглед на настоящото икономическо състояние на Tiffany и реакцията на ръководството на кризата. Френската компания нарече резултатите от първата половина на годината „разочароващи“, като отбеляза, че те отстъпват на резултатите на сравними марки.

По-специално френската страна посочи, че ръководството на бижутерската компания не е следвало обичайния курс на разпределение на дивиденти по времето, когато е имало загуби.

По този начин LVMH потвърждава, че необходимите условия за сключване на сделката не са изпълнени.

Tiffany обяви в сряда, че завежда дело в Делауеър (САЩ) срещу LVMH поради забавянето на последния етап от процеса на сливане.

Първоначално сливането беше планирано за края на лятото, но в края на август  AFP съобщи, че компаниите са отложили крайния срок с три месеца поради факта, че кризата, причинена от пандемията на коронавируса, силно забави преговорите.

Финансовото състояние на Tiffany се е влошило значително на фона на пандемията, особено по време на карантинния период. През февруари-април компанията понесе загуби от 65 милиона долара, докато година по-рано през същия период приходите й бяха 125 милиона долара.

Концернът LVMH на френския милиардер Бернар Арно, световният лидер в луксозните стоки, обяви миналия ноември намерението си да придобие Tiffany за €16,2 млрд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"