fbpx

Вратите на съда ще са отворени по делото за ТЕЦ „Бобов дол“

Въпреки изричното желание на адвокатите на ТЕЦ „Бобов дол“, Административният съд в Кюстендил остави вратите на съдебната зала отворени за граждани по време на заседанието, което ще е на 19 ноември от 14 часа.   

„Така беше защитено правото на хората да участват активно и демократично при взимането на решенията от обществено значение“, съобщават от “За Земята — достъп до правосъдие“, организацията, която обединява усилията на неправителствените организации CEE Bankwatch, „Грийнпийс“ — България и Екологично сдружение „За Земята“.

Делото е важно за чистотата на въздуха в района и към него има голям интерес. 99 жители на общините Бобов дол и Дупница заедно оспорват в съда комплексното разрешително, даващо право на топлоелектроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.

От ТЕЦ „Бобов дол“ поискаха делото да се води за стратегически обект от национално значение. С аргументите, че могат да се разкрият производствени и търговски тайни, от централата поискаха то да се води при закрити врати. Съдът не уважи тези мотиви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"