fbpx

Има коренна промяна в експорта на България

Експортът на България за последните 10 години – от 2008 – до 2018 г., е претърпял значителни промени. Ръстът на износ на електрически съоръжения се покачва повече от три пъти, търгуването с машини – два пъти, а износът на автомобилната индустрия – с рекордните шест пъти.

За сравнение, през 2001 г. основно сме изнасяли облекла, плетива и метали.

„Икономиката на България е излязла от 19 век“, смята главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов, който представи анализа по време на форума “Да извадим успеха от анонимност”.

Той е организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК).

Форумът е част от кампанията „Да успеем в България!“, чиято цел е постигането на по-широка публичност на успехите на българските предприятия и предприемачи.

39% от българите са на мнение, че е възможно у нас да се прави успешен бизнес, докато 34% не са съгласни с това.

На въпроса в каква посока се развива българската икономика 31% от анкетираните казват, че се развива в позитивна, а 49% – в негативна.

Половината анкетирани не са информирани за износа на страната и посочват маслодайната роза и млечните продукти за едни от най-търгуваните продукти, забравяйки изцяло за електротехническата индустрия и машиностроенето, които формират по-голямата част от българския износ.

52% са на мнение, че българският износ като продукция е качествен, докато едва 12% са на обратното мнение. 36% не знаят или не могат да преценят, което пък показва слаба информираност.

74% смятат, че в електронните медии преобладават негативните новини.

63% от попитаните искат да научават за българските предприемачи.

Това показва национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, представено на 18 ноември от Димитър Ганев в рамките на форума “Да извадим успеха от анонимност”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"