fbpx

Пускат вода за Перник от язовир „Белмекен“ през София

За Перник ще бъде доставена вода от язовир „Белмекен“ през инфраструктурата на „Софийска вода“. Това е обсъдено по време на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Пръсъствали са министри, както и кметовете на София и Перник.

Според премиера Борисов няма да се наруши водоподаването на София.

Необходимо е обаче да се изгради връзка от Мало Бучино до Перник, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Новият тръбопровод няма да минава под частни земи и няма да се налага отчуждаване. За да заработи съоръжението и да доставя по 700 хил. куб. м вода месечно, ще са нужни 25 милиона лева и 40 дни за строителни дейности, които могат да започнат веднага.

Кметът на Перник Станислав Владимиров посочи, че с това решение ще се успокоят жителите на Перник, а и в дългосрочен план районът няма да бъде изправян пред такива изпитания.

Подмяната на тръби в града заради големите загуби продължава. Мерките за ограничаване на ползването от яз. „Студена“ не дават достатъчен резултат. В момента водата ще стигне за 2 месеца.

От 1993 до 2019 г. подобно пренасочване на вода е правено много пъти, каза новият екоминистър Емил Димитров. Той също е категоричен, че няма да се влоши водоподаването към столицата.

За предприятията в Перник алтернативата е язовир „Пчелина“. Но трябва ще бъде изградено трасе.

За да се реализира предложението, трябва да има решение на Столичния общински съвет, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Още в понеделник ще се събере ресорната комисия, съобщи БТА.

Фандъкова съобщи, че ще започна работа и по проект за резервен водоизточник за София -алтернативно трасе за снабдяване от язовир „Огняново“. Трябва да се изгради 20 км водопровод.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"