fbpx

ЕС буксува с крайната дата за отказ от изкопаемите горива

Идва ли краят на изкопаемите горива в Европа? Поне засега не. ЕС ще отиде на COP-28 без конкретна дата за отказ от тях, пише в анализ capital.fr…

Амбициозни ли са наистина целите през Конференцията на ООН за изменението на климата (COP 28)? Трудно е за вярване. Във всеки случай, от страна на Европейския съюз нещата са в задънена улица. Ще може ли той да пристигне обединен на следващата среща на върха, която ще се проведе в Дубай от 30 ноември до 12 декември? Проблемът е, че всички обсъждани теми трябва да бъдат приети единодушно. Затова е трудно да се постигне съгласие относно мерките, засягащи 27-те държави.

Най-яркият пример е този с отказа от изкопаемите горива. Европейският съюз няма да предложи фиксирана дата, тъй като не успя да вземе решение по този въпрос по време на дискусиите. В основата на преговорите е сблъсъкът между двата големи блока. Първият, воден от Германия и Франция, защитава позицията за безусловен отказ от изкопаемите горива.

За да подкрепят тезата си, те се позовават на научни аргументи. „Ако чуете какво казват всички учени, става ясно, че трябва постепенно да отстраним всички изкопаеми горива“, казва Роб Джетен, нидерландският министър на климата. Желанието на тези страни беше да позиционират Европа като най-амбициозния континент по екологичните въпроси. Не успяха да постигнат успех.

На този блок се противопоставиха страни като Унгария и Италия, които преди всичко искаха да защитят своите индустрии, които не могат да бъдат декарбонизирани. Вопке Хукстра, новият еврокомисар по въпросите на климата, обобщава ситуацията: „Изключително трудно е да бъдат намалени емисиите в определени сектори. Неотменна част от решението са технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.“ Той твърди, че „няма как да избягаме от необходимостта да се намалят емисиите навсякъде“.

Не може да се сложи край на субсидиите за изкопаеми горива

Особено важно за постепенния отказ от изкопаемите горива, според комисарят по климата, е „утрояване на капацитета за възобновяемата енергия“ до 2030 г. Но взетите решения отново не водят в тази посока. Всъщност няма планове за спиране на субсидиите за изкопаеми горива. Накрая, след дълги преговори, беше уточнено само, че тяхното използване трябва да бъде преустановено „възможно най-бързо“, което е една много неясна цел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"