fbpx

Цените на петрола завършват седмицата над $90 за барел

Цените на петрола се повишиха в петък и са напът да отбележат покачване за втора поредна седмица поради засилените страхове, че израелско-палестинската криза може да се разпространи в Близкия изток и да наруши доставките от един от най-производителните региони в света, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 88 цента до 93,26 долара за барел до ранния следобед. Американският суров петрол West Texas Intermediate е 90,32 долара за барел, с 95 цента повече.

Признаците, че израелската наземна офанзива в ивицата Газа е неизбежна, повишават значително цените на петрола от вчера. Барел Брент сега отново струва $93. Ситуацията обаче с предлагането на пазара не се е променила“, изтъкват анализатори на Commerzbank, цитирани от агенцията. Според тях цените на петрола „вероятно ще останат добре поддържани, особено след като пазарът е значително недостатъчен в момента„.

Цитира се и израелският министър на отбраната Йоав Галант, който е заявил пред войските, събрани на границата с Газа в четвъртък, че скоро ще видят палестинския анклав „отвътре“, което предполага, че очакваната сухопътна инвазия наближава.

В допълнение към опасенията относно потенциалното разширяване на конфликта, Пентагонът твърди, че САЩ са прихванали ракети, изстреляни от Йемен към Израел.

Цената на петрола също се подкрепя от прогнозите за разширяващ се дефицит през четвъртото тримесечие, след като водещите производители Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките до края на годината, както и на фона на ниски запаси, особено в Съединените щати.

Вашингтон се стреми да закупи 6 милиона барела суров петрол за доставка до Стратегическия петролен резерв през декември и януари, тъй като продължава плана си за попълване на аварийните запаси, съобщава Министерството на енергетиката на САЩ.

Отделно, временното премахване на петролните санкции на САЩ срещу членката на ОПЕК Венецуела е малко вероятно да изисква промени в политиката от страна на групата производители от ОПЕК+ за момента, тъй като възстановяването на производството вероятно ще бъде постепенно.

Производството на петрол във Венецуела няма да бъде важен фактор при оформянето на глобалния петролен баланс в обозримо бъдеще“, изтъква Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"