fbpx

Състоянието на световната електропреносна мрежа е заплаха за енергийния преход

В доклад, публикуван тази седмица, Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава за лошото състояние на електропроводите по света. Те могат да се превърнат в истинска пречка по пътя към енергийния преход.

Дали електропроводите са бедните роднини на енергийния преход? Светът ще трябва да изгради или обнови 80 милиона километра мрежи до 2040 г., за да постигне целите си за въглеродна неутралност и да гарантира своята енергийна сигурност. „Липсата на амбициозни цели и внимание рискува да превърне електрическите мрежи в слабото звено на прехода към чиста енергия“, предупреждава МАЕ в безпрецедентен доклад, цитиран от capital.fr.

Поради липса на „по-голямо внимание от страна на инвеститорите и политиците“, недостатъците в качеството на мрежите „биха могли да отдалечат целта за ограничаване на глобалното затопляне“ до +1,5°C в сравнение с прединдустриалната ера и „да компрометират енергийната сигурност“, смята агенция. Постепенно, с увеличаването на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, предназначени да заменят енергията от изкопаеми горива, на които се дължи в най-голяма степен отделянето на парниковите газове, значението на мрежите „само ще нараства“, особено като се има предвид децентрализирания характер на тези енергии.

Само през тази година „80% от новите електроцентрали в света са изградени въз основа на проекти за възобновяема енергия, преди всичко слънчева и вятърна“, изтъква Фатих Бирол, ръководител на МАЕ. Освен това МАЕ констатира, че развитието на мрежите „не е в крак с бързия темп на растеж“ на зелените енергии, електрическите автомобили, термопомпите и т.н. „Правителствата отдават голямо значение на изграждането на електроцентрали, но забравят (…), че тази електроенергия трябва да достигне до домовете на хората, до станциите за зареждане на автомобили, до индустрията“, сочи Бирол.

Пренебрегването на мрежите води до забавяне на разгръщането на възобновяемите енергийни източници

Те не дават достатъчно приоритет на мрежите и не прогнозират в аванс“, настоява той. Въпреки това, за по-малко от две десетилетия трябва да бъдат изградени или обновени далекопроводи с обща дължина 80 милиона километра в света. „Годишните инвестиции в мрежи (…) остават като цяло стабилни“, но те трябва да се удвоят, „за да достигнат повече от 600 милиарда долара годишно до 2030 г.“, според МАЕ.

Времето ни притиска: МАЕ констатира, че има „голяма и непрекъснато увеличаваща се опашка (…) от проекти за възобновяема енергия“, чакащи да им бъде осигурено свързването към електропреносната мрежа. Те имат бъдещ капацитет от 1500 GW или пет пъти повече от общата мощност на изградените през 2022 г. в света вятърни и слънчеви електроцентрали. Около 50% от тези чакащи проекти са в Съединените щати, 20% в Европа, следвани от Япония и други страни по света. Според МАЕ забавянето на внедряването на възобновяеми енергийни източници поради липса на капацитет на мрежите ще доведе до допълнителни емисии на CO2 от около 60 милиарда тона между 2030 г. и 2050 година.

Това е равно на емисиите от автомобилите през последните четири години. Реализирането на такъв сценарий всъщност би довел до „увеличението на глобалната температура доста над целта на Парижкото споразумение от 1,5°C, с 40% вероятност тя да надхвърли 2°C“. Правителствата трябва да „подкрепят големи проекти, а строителите и операторите на мрежите да възприемат цифровизацията“, за да създадат „по-устойчиви и гъвкави“ мрежи, настоява Агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"