fbpx

Биткойнът скочи над $30 000 след седмичен ръст от 10%

Биткойнът скочи в петък над $30 000 за първи път от 23 юли, отбелязвайки печалби за седмицата от над 10% на фона на нестабилна търговия между криптовалути, съобщава Ройтерс.

Няма катализатор за движението на биткойн, казва Джоузеф Едуардс, ръководител на изследванията в лондонската крипто фирма Enigma Securities. Биткойн е известен със своята волатилност и непрозрачността на своите пазари.

Настроението на по-широките финансови пазари и инвеститорите също е нервно напоследък, разтърсени от войната в Близкия изток, повишаването на референтната доходност на 10-годишните облигации в САЩ до 5% и загрижеността относно перспективата лихвените проценти да останат много по-високи за много по-дълго време.

Пазарите на биткойни бяха особено неспокойни тази седмица, тъй като инвеститорите очакват новини за съдбата на кандидатурите към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) от големи финансови компании, включително BlackRock.

Крипто инвеститорите изтъкват, че одобрението на всякакви подобни приложения може да доведе до нова вълна от капитал към класа активи.

Крипто активите все повече се противопоставят на разпродажбите, наблюдавани при акции и облигации, тъй като инвеститорите се фокусират върху предстоящите катализатори, като потенциално одобрение от SEC на спот ETF“, коментира стратегът на eToro Бен Лайдлер.

Биткойн се повиши внезапно в понеделник, преди да се откаже от почти всичките си печалби, след като мениджърът на активи BlackRock отрече съобщение в крипто медиите, че неговото високопоставено приложение за ETF е одобрено, съобщава още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"