fbpx

Огромен бюджетен дефицит отчитат в САЩ

Правителството на САЩ отчете в бюджетен дефицит от 1,695 трилиона долара през фискалната 2023 г., което е скок от 23% спрямо предходната година. Сред причините са спад на приходите и увеличение на разходите за социално осигуряване, Medicare и рекордно високите разходи за лихви по федералния, информира Ройтерс.

Министерството на финансите заяви, че дефицитът е най-големият след този, предизвикан от COVID от 2,78 трилиона долара през 2021 г. Това бележи сериозно завръщане към нарастващите дефицити след последователни спадове през първите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Дефицитът идва в момент, в който Байдън иска от Конгреса 100 милиарда долара за нова чуждестранна помощ и разходи за сигурност, включително 60 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда долара за Израел, заедно с финансиране за сигурността на границите на САЩ и Индо-тихоокеанския регион.

Големият дефицит, който надхвърли всички дефицити преди COVID, включително тези, породени от републиканските данъчни облекчения, приети при Доналд Тръмп и от годините на финансовата криза, вероятно ще разпали фискалните битки на Байдън с републиканците в Камарата на представителите, прогнозира Ройтерс.

За септември, последният месец на фискалната година, дефицитът спадна до 171 милиарда долара от 430 милиарда долара през септември 2022 г.

Понижаващите се приходи допринасят значително за дефицита за 2023 г., което подчертава важността на приетите и предложени от президента Байдън политики за реформиране на данъчната система“, заявиха в съвместно изявление министърът на финансите Джанет Йелън и директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг, цитирани от агенцията.

Дефицитът за фискалната 2023 г. щеше да бъде с 321 милиарда долара по-голям, но беше намален с тази сума, тъй като Върховният съд отмени програмата за опрощаване на студентски заеми на Байдън като противоконституционна. Решението принуди Министерството на финансите да отмени превантивна такса срещу резултатите от бюджета за фискалната 2022 г., която увеличи дефицита за тази година.

Дефицитът за 2023 г. бележи внезапен край на двугодишен спад на дефицитите за Байдън, тъй като разходите за COVID-19 избледняха. Дефицитът на САЩ достигна своя връх от 3,13 трилиона долара през фискалната 2020 г., тъй като най-резкият спад от 30-те години на миналия век силно ограничи данъчните приходи, докато разходите за обезщетения за безработица, директни плащания към потребителите и помощ за бизнеса достигнаха връх.

Но Бюджетната служба на Конгреса предупреди, че въз основа на сегашното данъчно и разходно законодателство дефицитите на САЩ ще се доближат до нивата от ерата на COVID до края на десетилетието, достигайки около 2,13 трилиона долара през 2030 г., тъй като разходите за лихви, здравеопазване и пенсии нарастват.

За фискалната 2023 г. общите приходи са намалели с 457 милиарда долара, или с 9% спрямо фискалната 2022 г. и са в размер на 4,439 трилиона долара, до голяма степен поради спад в неудържаните плащания на индивидуален данък върху доходите на фона на по-лошото представяне на акциите и други финансови активи, заради повишаващите се лихвени проценти.

Разходите за фискалната 2023 г. са намалели със 137 милиарда долара, или 2% спрямо предходната година до 6,134 трилиона долара. Те щяха да бъдат по-скромни, ако не бяха големи увеличения на разходите за пенсиониране и здравни обезщетения за възрастни хора и за обслужване на дълга, отбелязва Ройтерс.

Разходите за социално осигуряване нарастват с 10% до 1,416 трилиона долара поради корекциите на разходите за живот спрямо инфлацията, а разходите за програмата за здравеопазване за възрастни хора Medicare растат с 4% до 1,022 трилиона долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"