fbpx

ЕС е застрашен от огромен недостиг на газ през 2023-та. МАЕ предлагат решения

Европейският съюз е изправен пред потенциален недостиг от почти 30 милиарда кубични метра природен газ през 2023 г. – но тази празнина може да бъде преодоляна и рискът от недостиг да бъде избегнат чрез по-големи усилия за подобряване на енергийната ефективност, внедряване на възобновяеми източници на енергия, инсталиране на термопомпи, насърчаване на енергоспестяването и увеличаване на доставките на газ.

Това сочи доклад на Международната агенция по енергия, публикуван днес и представен на брифинг в ЕК от председателят на комисията Урсула фон дер Лайен и изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Докладът „Как да избегнем недостига на газ в Европейския съюз през 2023 г.“ излага набор от практически действия, които Европа може да предприеме, за да надгради впечатляващия напредък, който вече беше постигнат през 2022 г. в намаляването на зависимостта от доставките на руски газ и запълването на газовите хранилища пред тази зима. Докладът предупреждава, че 2023 г. може да се окаже още по-сериозно изпитание за Европа, тъй като руските доставки може да спаднат още повече, глобалните доставки на втечнен природен газ (LNG) ще бъдат оскъдни – особено ако китайското търсене на LNG се възстанови – и наблюдаваните необичайно ниски за сезона температури в началото на европейската зима не е гарантирано, че ще продължат.

По думите на фон дер Лайен, сме успяли да „устоим на енергийния шантаж на Русия. С нашия план REPowerEU да намалим търсенето на руски газ с две трети преди края на годината, с мобилизиране на до 300 милиарда евро инвестиции. Резултатът от всичко това е, че сме в безопасност за тази зима“.

Председателят на ЕК изтъква, че сега съюзът трябва да насочи фокуса си към подготовката за 2023 г. и следващата зима. За тази цел Европа трябва да увеличи усилията си в няколко области, от международен обхват до съвместно закупуване на газ и увеличаване и ускоряване на възобновяемите енергийни източници и намаляване на търсенето.

Новият анализ на МАЕ показва, че по-силният натиск върху енергийната ефективност, възобновяемите източници на енергия, термопомпи и прости действия за пестене на енергия е от жизненоважно значение за да се избегне рискът от недостиг и по-нататъшни порочни скокове на цените през следващата година„, заявява от своя страна Бирол.

Докладът изтъква, че вече предприетите от правителствата на ЕС мерки за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и термопомпи трябва да помогнат за намаляване на размера на потенциалната разлика между предлагането и търсенето на газ през 2023 г. Възстановяването на производството на ядрена и водноелектрическа енергия от техните най-ниски нива през 2022 г. също трябва да помогне за стесняване на празнина. Въпреки всичко това потенциалната разлика в търсенето и предлагането на газ в ЕС може да достигне 27 милиарда кубични метра през 2023 г. при сценарий, при който доставките на газ от Русия спаднат до нула, а вносът на LNG от Китай се възстанови до нивата от 2021 г., предупреждава документът.

Анализът показва, че тази празнина може да бъде запълнена чрез допълнителни действия за енергийна ефективност, възобновяеми източници на енергия, термопомпи, енергоспестяване и доставки на газ.

Докладът препоръчва разширяване на съществуващите програми и увеличаване на мерките за подкрепа за обновяване на домове и приемане на ефективни уреди и осветление, както и използването на повече интелигентни технологии и насърчаване на преминаването от газ към електричество в индустрията.

За да се ускори издаването на разрешения за възобновяеми енергийни източници, докладът предлага добавяне на административни ресурси и опростяване на процедурите. Той също така предлага повече финансова подкрепа за термопомпи и промени в данъчните закони, които наказват електрификацията. Препоръчват се и повече и по-добри кампании, които да накарат потребителите да намалят потреблението на енергия, и подробно описва различни програми от широк кръг от държави, които могат да послужат като най-добри практики.

Що се отнася до предлагането, в доклада се посочва, че докато възможностите на Европа за внос на повече природен газ са ограничени, има няколко страни със свободен капацитет за износ, които биха могли да увеличат износа чрез улавяне на газ, който в момента се изгаря.

Всички тези мерки, обобщават от МАЕ, предлагат път за избягване на скокове на цените, затваряне на фабрики, увеличено използване на въглища за производство на електроенергия и ожесточена международна конкуренция за LNG товари – по начини, които са в съответствие с целите на ЕС за климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"