fbpx

Браншовици се обявиха против подхода за определяне на минималната заплата

В открито писмо до шефа на парламентарната бюджетна комисия и председателите на групи в НС от БАТОК („Българска асоциация за текстил, облекло и кожи“) категорично се обявяват против гласуваното увеличение на минималната работна заплата. Припомняме, на първо четене парламентът гласува промени в Кодекса на труда, с които МРЗ става 50% от средната работна заплата за предходните 12 месеца.

Срещу това вече се обявиха редица работодателски организации, експерти и икономисти.

Според БАТОК:

1. Приетият подход за изчисляване на МРЗ не отчита размера на средната работна заплата по региони и икономически сектори.

2. Административното увеличение на минималната работна заплата не отчита нивата на производителността на труда. Видно от официалната статистика на НСИ /Сектор Индустрия, БДС  на един отработен човекочас/ за последните 5 години се наблюдава намаляване на производителността на труда, на фона на което  за същия период МРЗ се е увеличила с близо 55 %. Това води до демотивация на квалифицирания персонал, което се отразява негативно не само върху дейността на фирмите, но и върху икономиката на страната.

3. Увеличението на разходите за труд на фирмите в допълнение с повишените цени на енергоносители, горива, суровини и материали, транспорт и др. ще принуди бизнеса да съкращава нискоквалифициран персонал и/или да премине в сивата икономика, което ще се отрази негативно на социално-икономическата ситуация в страната.

В заключение от БАТОК изразяват подкрепа за предложенията на АИКБ, свързани с определяне на МРЗ. Припомняме, те са две – едното гласи, че брутната минимална работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година. Второто е МРЗ да бъде 60% от медианната работна заплата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"