fbpx

ЕС май ще избегне „на косъм“ рецесията

Почти една година след като Русия започна своята агресивна война срещу Украйна, икономиката на ЕС влезе в 2023 г. на по-добра основа от прогнозите през есента. Междинната зимна прогноза повишава перспективата за растеж за тази година до 0,8% в ЕС и 0,9% в еврозоната. Сега и двете области са готови да избегнат на косъм техническата рецесия, която се очакваше в началото на годината. Прогнозата също леко понижава прогнозите за инфлацията както за 2023 г., така и за 2024 г.

Това сочи Зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, като се изтъква, че тя се позитивира благодарение на подобрената устойчивост.

След стабилната експанзия през първата половина на 2022 г. импулсът на растежа е намалял през третото тримесечие, макар и малко по-малко от очакваното. Въпреки изключителните неблагоприятни шокове, икономиката на ЕС е избегнала свиването през четвъртото тримесечие, прогнозирано в есенната прогноза. Годишният темп на растеж за 2022 г. сега се оценява на 3,5% както в ЕС, така и в еврозоната.

За България се изтъква, че въпреки високата инфлация икономическата активност е продължила да се разширява през 2022 г., подкрепена от стабилен растеж на износа и от увеличения на заплатите и социалните трансфери, които са компенсирали нарастващите потребителски цени. Въпреки че растежът на частното потребление се забавил през първата половина на годината, тъй като инфлацията е набрала скорост, се предполага, че потребителското търсене се е засилило през втората половина на 2022 г. поради продължаващия растеж на разполагаемия доход, съчетан с известно забавяне на динамиката на месечната инфлация. Като цяло се очаква реалният БВП да се е увеличил с 3,9% през 2022 г.

Прогноза за България

За 2023 година прогнозата сочи очакщване реалният БВП да нарасне с 1,4% през 2023 г. и с 2,5% през 2024 г. Очаква се пътят на икономиката да зависи до голяма степен от взаимодействието между развитието на заплатите и цените. Краткосрочните показатели и данните за инфлацията предполагат, че инфлацията ще намалява само постепенно през прогнозния хоризонт, тъй като инфлацията на цените на услугите ще продължи.

В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата. Прогнозите на ЕК са, че растежът на износа ще се забави значително през 2023 г., като се има предвид, че факторите за по-нататъшно увеличаване на експортния пазарен дял бяха до голяма степен изчерпани през 2022 г. През 2024 г. се очаква износът да нарасне в съответствие с външното търсене. Повишеното усвояване на средства от ЕС, по-специално на RRF, се очаква да подпомогне съвкупните инвестиции както през 2023 г., така и през 2024 г. Потенциалните забавяния в изпълнението на RRP представляват отрицателен риск за растежа на инвестициите.

Икономически ръст

Средната инфлация по ХИПЦ достигна 13% на годишна база през 2022 г. със силен принос на инфлацията в цените на енергията и храните. Динамиката в цените на услугите се движи от транспортните и ресторантьорските услуги, които разчитат на енергия и/или храна като директни суровини.

Към края на годината инфлацията се разпространи и върху други услуги в съответствие с нарастващите разходи за труд на единица продукция. Като цяло инфлацията по ХИПЦ се очаква да намалее от 13% през 2022 г. до 7,8% през 2023 г. поради по-ниските цени на енергията. През 2024 г. общата инфлация се очаква да се забави допълнително до 4%, тъй като динамиката на цените на храните отслабва. Очаква се инфлацията на цените на услугите да се запази през прогнозния хоризонт.

В общата прогноза за ЕС се обръща внимание, че продължаващата диверсификация на източниците на доставка и резкият спад в потреблението са оставили нивата на съхранение на газ над средните сезонни стойности от последните години, а цените на едро на газа са паднали доста под предвоенните нива. Освен това пазарът на труда в ЕС продължава да се представя силно, като нивото на безработица остава на най-ниското си ниво от 6,1% до края на 2022 г. Доверието се подобрява и проучванията от януари показват, че икономическата активност също ще избегне свиване през първото тримесечие на 2023 г.

Инфлация

Общо за ЕС прогнозата обръща внимание, че насрещният вятър ще остане силен. Потребителите и предприятията продължават да се сблъскват с високи разходи за енергия, а основната инфлация (общата инфлация без енергията и непреработените храни) все още се покачваше през януари, което допълнително намалява покупателната способност на домакинствата.

Прогнозата за инфлацията е коригирана леко надолу в сравнение с есента, основно отразявайки развитието на енергийния пазар. Очаква се общата инфлация да спадне от 9,2% през 2022 г. до 6,4% през 2023 г. и до 2,8% през 2024 г. в ЕС. В еврозоната се очаква той да се забави от 8,4% през 2022 г. до 5,6% през 2023 г. и до 2,5% през 2024 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"