fbpx

ЕС притеснен от въведени от Русия ограничения върху износа на дървесина

ЕС е отправил искане за консултации с Русия на равнището на Световната търговска организация (СТО) относно наложените от Москва ограничения върху износа на продукти от дървесина, влезли в сила в началото на настоящата година. Ограниченията се отнасят до значително увеличение на износните мита върху някои продукти от дървесина и драстично намаляване на броя на граничните контролно-пропускателни пунктове, през които може да се осъществява износ на продукти от дървесина.

В съобщение на Еврокомисията се казва, че наложените от Русия ограничения оказват много неблагоприятно въздействие върху дървообработващата промишленост на ЕС, която разчита на износа от Русия, и създават значителна несигурност на световния пазар на дървен материал. Става ясно, че ЕС многократно е правил безуспешни опити да поднови диалога с Русия, откакто Москва е обявила тези мерки през октомври 2020 г.

ЕС оспорва следните две мерки:

  • Увеличението на износните мита върху някои продукти от дървесина:

В рамките на СТО Русия се ангажира да прилага износни мита в размер на максимум 13 % или 15 % за определени количества износ. След оттеглянето на тези тарифни квоти Русия вече прилага износни мита с много по-висока ставка в размер на 80 % и по този начин не спазва ангажиментите си съгласно законодателството на СТО.

  • Намаляването на броя на гранично-пропускателните пунктове за руския износ на продукти от дървесина за ЕС:

Русия е намалила броя на граничните контролно-пропускателни пунктове, през които се осъществява износа на дървен материал за ЕС, от над 30 на само един (Луття, Финландия). Като налага забрана за използването на съществуващи гранични контролно-пропускателни пунктове, които разполагат с технически капацитет да обработват подобен износ, Русия нарушава принципа на СТО, забраняващ такива ограничения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"