fbpx

Германия ще спасява трудовия си пазар с внос на 400 хил. квалифицирани работници годишно

Новата управленска коалиция в Германия си поставя за цел да привлича по 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година, за да се справи както с демографския дисбаланс, така и с недостига на работна ръка в ключови сектори

„Недостигът на квалифицирани работници вече е станал толкова сериозен, че драстично забавя нашата икономика“, казва Кристиан Дуер, парламентарен лидер на съуправляващите Свободни демократи, пред бизнес списание „Виршафс Вохе“, цитирано от Euractiv.bg.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либертарианската партия на Свободните демократи на Дуер и Зелените договориха в коалиционното си споразумение мерки за решаване на проблема с недостига на работна ръка. Предвиждат се такива като точкова система за специалисти от страни извън Европейския съюз и вдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, за да направят работата в Германия по-привлекателна.

Германският икономически институт е изчислил, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като работниците застаряват, а на много от тях им предстои да се пенсионират. Те са много повече от по-младите, които влизат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., което ще предизвика сериозен недостиг на хора в трудоспособна възраст от приблизително 5 милиона души през 2030 г. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона миналата година въпреки пандемията на коронавирус.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"