fbpx

ЕС създаде първата в света въглеродна такса за вноса

След преговори, продължили цяла нощ, Европейският съюз постигна политическо споразумение за налагане на тарифа за емисиите на въглероден диоксид върху вноса на замърсяващи стоки като стомана и цимент. Това е първата по рода си схема в света, целяща да подкрепи европейските индустрии, докато се декарбонизират, съобщава Ройтерс.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейският парламент са постигнали споразумение около 5 сутринта в Брюксел относно закона за налагане на разходи за емисии на CO2 върху вноса на желязо и стомана, цимент, торове, алуминий и електричество.

Компаниите, които внасят тези стоки в ЕС, ще трябва да закупят сертификати, които да покриват CO2 емисиите им. Схемата е предназначена да приложи едни и същи разходи за CO2 към задгранични фирми и местни индустрии в ЕС – последните от които вече са задължени да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Мохамед Чахим, водещият преговарящ на Европейския парламент по закона, изтъква, цитиран от агенцията, че граничната тарифа ще бъде от решаващо значение за усилията на ЕС за борба с изменението на климата.

Това е един от единствените механизми, с които разполагаме, за да стимулираме нашите търговски партньори да декарбонизират своята производствена индустрия“, коментира Чахим.

Целта на таксата е да предотврати подбиването на европейската индустрия от по-евтини стоки, произведени в страни с по-слаби екологични правила. Тя ще се прилага и за вносен водород, който не е бил в първоначалното предложение на ЕС, но за който европейските законодатели настояваха в преговорите.

Подробности по закона, включително началната му дата, ще бъдат определени по-късно тази седмица.

В момента ЕС дава на местната промишленост безплатни разрешения за CO2, за да ги предпази от чуждестранна конкуренция, но планира постепенно да премахне тези безплатни разрешителни, когато въглеродната гранична тарифа бъде въведена, за да се съобрази с правилата на Световната търговска организация. Колко бързо ще се случи това постепенно въвеждане ще бъде решено в разговорите за въглеродния пазар.

Брюксел отбелязва, че страните могат да бъдат освободени, ако имат еквивалентни политики за изменението на климата като ЕС, и предложи Съединените щати да избегнат налога на тази основа.

Все пак планът на ЕС се сблъска с критики от страни, включително Китай, и идва на фона на засилено търговско напрежение със Съединените щати заради субсидиите на Закона за намаляване на инфлацията за зелени технологии, които според ЕС могат да поставят в неизгодно положение европейските фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"