fbpx

Доставките на газ до 2025 г.: ЕС е по-уязвим от Китай

Въпросът за снабдяването с газ на Европейския съюз никога не е бил толкова актуален. Какви са опасностите през 2025 г., 2030 или 2040? Shift Project, мозъчен тръст за енергийния преход, е проучил различни сценарии и при всеки един от тях се оказва, че Европейският съюз е по-уязвим от Китай, пише RFI.

Да говорим за газовия пазар през следващите години означава преди всичко да отчетем две неизвестни. Първата е свързана с развитието на ситуацията в Украйна, втората – с бъдещето на отношенията между Русия и Европейския съюз. Но на този етап геополитическият и военен анализ показва, че през следващите няколко години не може да се очаква голяма част от доставките, обхванати от договора между Русия и Европейския съюз, да бъдат изпълнени.

Въпросът за уязвимостта на Европейския съюз да си осигури доставки в средносрочен план, е да се знае какъв ще бъде този дял. Но също така е важно да се предвиди нивото на европейското търсене като се има предвид, че нуждите на индустрията, изправена пред необходимостта да промени модела, вероятно няма да са същите след няколко години.

Китай е в комфортно положение

При най-лошия сценарий, този на спиране във времето на потока от Русия, 40% от количествата, необходими през 2025 г., няма да бъдат осигурени и почти толкова през 2030 г. Китай, от друга страна, изглежда е по-добре гарантиран, отколкото Европейския съюз от дългосрочните договори, които е подписал. До 2025 г. покриването на нуждите му е 100%, а до 2030 г. – 85%.

Уязвимостта на ЕС се обуславя от това, че той в по-голяма степен разчита на краткосрочни договори, което от своя страна предполага по-високи и по-нестабилни цени. Това означава и по-голямо трсене на пазара на втечнения газ. В тази перспектива конкуренцията между страните-вносителки се ужесточава все повече и поради това Shift очаква голяма несигурност на този пазар през 2025 г. В случай на трайно спиране на руските доставки, световното търсене на втечнен природен газ ще нарасне неимоверно много и вероятно ще има сериозен дефицит“, се казва в доклада.

САЩ и Катар – бъдещите господари на пазара на втечнения газ

За да се отговори на търсенето, което не е гарантирано от договори, държавите ще трябва да се обърнат към производителите на шистов газ и към тези, които имат конвенционални залежи, които все още не са разработени. Понастящем половината от конвенционалните находища са разработени. Като се има предвид капацитетът им да развиват добивите си до 2030 г., Съединените щати и Катар биха могли да бъдат големите печеливши и дори да заемат позицията на арбитър, смятат авторите на доклада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"