fbpx

ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро за АЕЦ ново поколение до 2050-та

аец

Европейският съюз ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в атомни електроцентрали от ново поколение до 2050 г., е заявил еврокомисарят по вътрешния пазар на блока Тиери Бретон в интервю за френския вестник „Журнал дьо Димнж“, цитирано от Euractiv.bg.

По думите на еврокомисаря само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 милиарда евро инвестиции от до 2030 г., а тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда евро.

Бретон обръща внимание, че планът на ЕС за етикетиране на енергията, произведена от ядрени централи и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

Изданието припомня, че ЕС се консултира със държавите-членки по това предложение, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия наистина могат се квалифицират като устойчиви опции.

Цитира се разпространетото преди дни становище на ЕК, че „природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници“.

В момента блокът получава 26% от енергията си от ядрени централи, но Бретон изчислява, че до 2050 г. тя ще бъде намалена до около 15%.

В предложението също така се посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и складиране на радиоактивните отпадъци.

Изграждането на нови атомни електроцентрали трябва да бъде обвързано с разрешителни, дадени преди 2045 г., докато работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи ще трябва да бъде разрешена преди 2040 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"