fbpx

ЕЦБ не се притесни от сътресенията и вдигна лихвите според очакванията

Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък, както беше обещано, игнорирайки хаоса на финансовите пазари и призивите на инвеститорите да отменят затягането на политиката поне докато настроенията се стабилизират, съобщава Ройтерс.

Централната банка на еврозоната вдигна лихвата си по депозитите до 3%, най-високото ниво от края на 2008 г., тъй като се очаква инфлацията да надхвърли целта си от 2% до 2025 г. ЕЦБ повишава лихвените проценти с най-бързите си темпове в историята, за да ограничи инфлацията, но поражението на световните пазари след колапса на Silicon Valley Bank в Съединените щати миналата седмица заплашваше да провали в последния момент тези планове.

Повишеното ниво на несигурност засилва значението на подхода, зависим от данните, към решенията на Управителния съвет относно лихвените проценти“, коментира ЕЦБ, цитирана от Ройтерс.

Тази сутрин финансовите инвеститори видяха едва 50% шанс за по-малко движение от 25 базисни пункта от ЕЦБ. Те също така намалиха очакванията за бъдещи движения, прогнозирайки пиковия процент от 3,25%, под целта от 4,1% миналата седмица.

Решението на ЕЦБ идва в ситуация, в която акциите на банките в еврозоната бяха в свободно падане тази седмица, стреснати първо от колапса на SVB, след това от сътресенията в Credit Suisse, кредитор, който отдавна е преследван от проблеми.

Основното безпокойство за ЕЦБ е, че паричната политика работи чрез банковата система и пълна финансова криза би направила нейната политика неефективна. Това поставя ЕЦБ пред дилема, изправяйки задължението й за борба с инфлацията срещу необходимостта от поддържане на финансова стабилност в лицето на сътресения, внесени предимно отвън.

Управителният съвет следи отблизо текущите пазарни напрежения и е готов да реагира, ако е необходимо, за да запази ценовата и финансова стабилност в еврозоната“, уверяват от ЕЦБ.

Докато системните банкови кризи обикновено се превръщат в дълбоки рецесии, финансовата система на еврозоната е в най-добрата си форма от години, като капиталът, ликвидността и печалбите са на здрави нива, изтъква Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"