fbpx

Еврокомисията с отлична акция на капиталовите пазари

Европейската комисия набра 20 млрд. евро на капиталовите пазари чрез емитирането на 10-годишни облигации на ЕС за възстановяване от пандемията. Така ще може да започне да финансира страните членки от фонда за възстановяване на стойност 800 милиарда евро, съобщава Euractiv.bg.

Брюксел планира да продаде двойно повече от първоначално предвидените 10-годишни облигации, тъй като е привлякъл поръчки за над 142 млрд. евро, което е малко под рекорда, поставен миналата година от социалните облигации на ЕС с подобен матуритет.

Над 50% от облигациите с топ кредитен рейтинг AAA, които бяха продадени във вторник, отидоха при инвеститори в 27-членния ЕС и около 13% за инвеститори от Азия и Америка. Около 25% от инвеститорите са централни банки, 37% са закупени от управители на фондове и 11% от застрахователни фондове, пише още изданието.

800 милиарда евро, които са необходими за финансиране на фонда за възстановяване до 2026 г., заедно с 90 милиарда евро, вече набрани на пазарите за SURE, ще превърнат ЕС в най-големия наднационален кредитополучател, наравно с емисията на дълга на Германия или Испания.

По думите на комисаря по бюджета Йоханес Хан заяви, успешното емитиране представлява най-голямата сума, събирана от ЕС или друга наднационална организация наведнъж.

Около 30% от фонда за възстановяване са предвидени за финансиране на зелени облигации, след като блокът публикува своята рамка до септември.

Комисията ще излезе на пазарите още два пъти преди лятната ваканция. Изпълнителната власт на ЕС очаква да издаде облигации в размер на 80 милиарда евро до края на годината и допълнителен размер на съкровищни бонове.

С тези първоначални продажби Комисията очаква да покрие първите трансфери на средства за възстановяване на държавите от блока – 13% от определената сума предварително финансиране, след като обаче националните планове бъдат одобрени. 

Вероятно още днес ЕК ще даде първите положителни оценки на испанските и португалските планове. Фон дер Лайен ще пътува до Мадрид и Лисабон, за да представи становищата на Комисията за националните предложения за инвестиции и реформи.  В четвъртък тя ще посети Дания и Гърция, а в петък – Люксембург.

Също така се очаква Комисията да одобри до края на юни дванадесет плана, които са представени до 30 април, включително тези от Италия, Франция и Германия, каза представител на ЕС пред EURACTIV.

След като изпълнителната власт на ЕС потвърди националните планове за възстановяване, Съветът трябва да даде своето становище по време на  среща на 27-те министри на финансите и икономиката на 13 юли. Очаква се първите преводи на средства за възстановяване да започнат в края на юли или началото на август. 

Припомняме, българският план не бе внесен от кабината на ГЕРБ до края на април, а след това стана ясно, че е получил множество указания за корекции от ЕК и в момента служебният кабинет работи по окончателния му вариант.

Вчера вицепремиерът Пеканов увери, че страната ни няма да загуби пари заради забавянето и 13-те процента аванс от общо 12 млрд. лева, гласувани за България, ще бъдат преведени в рамките на тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"