fbpx

Нова наредба застрашава работата на ВЕЦ у нас

В писмо до премиера Янев и министри от кабинета Асоциацията на индустриалния капитал в България алармира за опасност за съществуването на ВЕЦ в България след въвеждане на Наредба за ползването на повърхностните води. Според АИКБ това е не добре преценена промяна в нормативната уредба.

Съгласно текстовете на въпросната наредба, в случай на изменение и/или продължаване на разрешително за водоползване трябва да бъде представян и документ за учредено право на строеж в принадлежащите земи на реката.

От АИКБ изтъкват, че по данни на бранша в България има над 250 действащи ВЕЦ, като всяка една от тях е построена съгласно и в съответствие със законите в страната, които са действали към момента на строежа й. Съгласно тези нормативни актове никога през годините не е имало задължение при строеж на ВЕЦ да бъде учредявано право на строеж за водовземните съоръжения в речните корита. По тази причина новата наредба води до пълно блокиране на работния процес на почти целия водноелектрически сектор, изтъкват работодателите.

В писмото си те подкрепят искането на Асоциация „Хидроенергия“ за незабавна отмяна на спорните текстове от наредбата.

АИКБ подчертава, че хидроенергетиката има безспорен значителен принос за енергийната сигурност, системната стабилност и нисковъглеродната икономика на национално ниво.

Посочва се, че в контекста на европейския енергиен преход възпрепятстването на работата на действащите ВЕЦ ще даде отражение върху изпълнението на националната цел за постигане на нисковъглеродна икономика, тъй като към момента над 52% от възобновяемия микс е произведен от ВЕЦ.

От АИКБ обръщат и внимание, че КЕВР предвижда за първи път нулева премия за електрическата енергия, произведена от ВЕИ – за определени групи руслови, подязовирни и деривационни ВЕЦ с инсталирана мощност под 10 МВт. Това ще се отрази в намален размер на цената за задължение към обществото, а от своя страна ще намали пряко разходите на индустрията за електроенергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"